Wykonanie
Wspaniałe, tak nie boję się użyć tego słowa są wspaniałe. Cudownie maślane z dużymi kawałkami
czekolady. Uzależniają.....Przepis Anny Olson z programu " Sugar "
Składniki :1 szklanka
masła o temperaturze pokojowej1/2 szklanki + 2 łyżki
cukru pudru1/4 szklanki
mąki kukurydzianej lub ryżowej1i 1/2 szklanki
mąki uniwersalnej1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego ( użyłam
migdałowego )
czekolada pocięta na kawałki ( można pominąć )
Cukier puder przesiewamy. W osobnej misce przesiać również obie
mąki i
sól.
Masło ucieramy mikserem aż
zrobi się jasne i puszyste. Dodajemy
cukier puder nie przestając miksować. Wsypujemy
mąki,dodajemy ekstrakt. Miksujemy aż składniki się połączą a ciasto będzie jednolite i gładkie.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy ciasto łyżką, łyżeczką lub miarką a najprościej i ja tak robiłam formujemy kulki ręcznie trochę większe jak
orzech włoski, kładziemy na blachę i lekko je spłaszczamy. Pozostawiamy dość spore odstępy ( około 4 cm), bo
ciasteczka urosną i powiększą się znacznie. W każde ciacho wciskamy delikatnie kilka kawałków
czekolady jeśli wybieramy opcję z
czekoladą.Pieczemy w temp. 175°C przez 18-20 minut aż lekko zbrązowieją od dołu.Smacznego :)