Wykonanie
Świąteczne szaleństwo pieczeniowe należało już rozpocząć :)W końcu zanim na dobre zaczną się Święta, trzeba zjeść troszkę dobrych
ciastek... nie tylko babeczek:)Na dobry początek,
ciastka, które swoim wyglądem budzą u niektórych obrzydzenie - a mnie się podobają;)Składniki:225 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru pudru1
jajko2 2/3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
solikilka kropel ekstraktu
waniliowegokilka kropel ekstraktu
migdałowegokilka drobno posiekanych
migdałówpół szklanki obranych
migdałówPrzygotowanie:
Masło i
cukier utrzeć mikserem, kiedy się połączą stopniowo dodać
mąkę,
jajko,
proszek do pieczenia,
sól i ekstrakty. Do jednolitej masy wrzucić posiekane
migdały.Wszystko zmiksować, przełożyć na stolnicę i zagnieść.Gotowe ciasto odstawić na godzinę do lodówki.Mamy w ten sposób czas na zalanie naszych
migdałów wrzątkiem i oczyszczenie ich ze skórek.Najlepiej jest przeciąć
migdały na pół - wówczas nasze pazurki będą bardziej wyraziste.Ze schłodzonego ciasta formujemy wałeczki, cieńsze niż nasze palce i na ich końcu umieszczamy
migdał.Odpowiednie nacięcia nożem (przed pieczeniem) będą przypominały zginające się palce.Piec ok. 10 minut w 200 stopniach :)Troszkę rosną, więc lepiej jest przygotować mniejsze wałeczki :)