Wykonanie
Nie wiem
czemu nie dodałam jeszcze mojej ukochanej smażonej
cukinii. Mogłabym ją jeść codziennie bez wyrzutów sumienia. Uwielbiam na ciepło i zimno. Kiedyś w okresie wczesnej jesienni robiliśmy kilka
razy w tygodniu pałaszując aż uszy się trzęsły.
Składniki :
cukinia w dowolnej ilości
jaja ( jedno starczy ale najlepiej
mieć pod ręką 2-3 w zależności ile
cukini macie )
bułka tartasól,
pieprzolejJeśli
cukinia ma twardą skórkę to obieramy jeśli
młoda, miękka zostawiamy. Tniemy ją na plastry grubości około 0,5-1 cm .
Jajo rozbełtać, posolić, popieprzyć. Każdy krążek
cukinii maczamy w
jajku, następnie obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli będą mało słone można je posypać z wierzchu odrobiną
soli.Smacznego :)