Wykonanie
Szybkie do zrobienia ale jeszcze szybciej znikają. Nie wymagają za wiele pracy. Idealne do
kawki,
herbatki. Pycha !!!!!! Przepis z gazety " Przyjaciółka ".
Składniki :30 dag mrożonego
ciasta francuskiego6
gruszek ( u mnie średnie )
mąka do podsypywania
cukier puderCiasto francuskie zostawiamy na noc w lodówce na dolnej półce do rozmrożenia. Jak mi się śpieszy ciasto zostawiam na blacie kuchennym, dość szybko się również rozmraża.
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i tniemy na ćwiartki.Stolnice lekko oprószamy
mąką. Rozkładamy płat ciasta i rozwałkowujemy go na grubość 1/2 cm. Kolejno dzielimy na 10 kwadratów. Na każdym układamy ćwiartkę
gruszki, składamy na pół i zaciskamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Pieczemy 15-20 minut aż się zezłocą na wierzchu. Jeszcze ciepłe posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)