Wykonanie
Jest to babka, która wiele lat temu upiekłam jako mój pierwszy z prawdziwego zdarzenia wypiek. Przepis, który zawsze się udaje. Bynajmniej ja robiłam ją już setki
razy i zawsze się udawała. Bardzo smaczna, aromatyczna, idealna na Wielkanoc. Przepis wycięłam z jakiejś gazety, była to "
Tina " albo " Naj ".
Składniki :3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 kostka
masła lub
margaryny o temp. pokojowej4
jaja1/2 szklanki
mlekatorebka
cukru waniliowego ( 8 g )1 torebka
proszku do pieczenia ( 13 g )3 łyżki
kawy rozpuszczalnejaromat waniliowyMąkę i proszek łączymy razem. Ja przesiałam.
Kawę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Odstawiamy.
Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dosypujemy
cukry cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym
jajku,
aromat waniliowy. Cały czas miksując dodajemy porcjami
mąkę i
mleko. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułka tartą ( forma na babkę o pojemności ok. 2 litrów ) przekładamy 2/3 ciasta. Do reszty masy dodajemy rozpuszczoną
kawę. Dokładnie mieszamy. Masę
kawową wylewamy na wierzch.Obie warstwy ( już będące w formie ) lekko przemieszać wykonując spiralne ruchy widelcem. Teraz mało wymieszałam i nie ma takiego efektu jak powinien być. Spokojnie można przemieszać kilka
razy docierając widelcem do samego dnia.Pieczemy w temp. 175°C przez 60-70 minut. do tzw. suchego patyczka.