Wykonanie
Zobaczywszy je tutaj pozazdrościłam i na drugi dzień miałam je na swoim
stole. Dzięki dodatkowi esencji waniliowej, zapach i smak świetnie współgrał z
truskawkami. Babeczki pulchne, wilgne i bardzo smaczne. Mój N. wcinał aż uszy mu się trzęsły a przy konsumpcji słyszałam tylko bardzo dobre, bardzo dobre :D Polecam złaszcza truskawkożercom.
Skałdniki :2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukruaromat waniliowy lub
cukier waniliowy ( dałam łyżeczkę aromatu )1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko1 szklanka
mleka100 g
masłatruskawki ( użyłam 250 g )
Masło roztapiamy, studzimy.
Truskawki płukamy, osuszamy. Zdejmujemy szypułki, tniemy na kawałki, jeśli są małe można użyć w całości.
Mąkę,
cukier, proszek, i jeśli używamy
cukier waniliowy mieszamy w misce. Do drugiej wkładamy
mleko,
jajko, ekstrakt - jeśli używamy,
masło. Mieszamy. Łączymy zawartość obu misek do momentu aż składniki się połączą.Masę przelewamy do foremek. Do 3/4 wysokości. W ciasto wciskamy
truskawki. Ja napierw nałożyłam po łyżce masy,
truskawki, masa i znowu na wierzch
truskawki.Pieczemy w temp. 180-200°C 15 - 20 minut. Ja piekłam w 180°C około 25 minut do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)