Wykonanie
Dzisiaj do
kawki czy
herbaty, jak kto woli, proponuję babeczki
waniliowo-
kawowe.Łatwe w wykonaniu, z niewielu składników, jedna wada: bardzo szybko znikają z talerza:)Z podanych proporcji wychodzi mi ok 10 babeczek (robię je w foremkach nieco mniejszych, niż te do muffinów).składniki:3/4 kostki
masła – 150 g100-110 g
cukru2
jajka150 g
mąki tj niepełna szklanka2 łyżki
mlekałyżka
kawy rozpuszczalnej (sproszkowanej)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 buteleczki
olejku waniliowegoNa początku ucieramy mikserem
masło z
cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy po jednym
jajku cały czas ucierając. Gdy składniki się połączą dodajemy przesianą
mąką z
proszkiem do pieczenia,
mleko, olejek i wszystko mieszamy szpatułką, do połączenia składników.Następnie nakładamy połowę masy do foremek i do reszty ciasta dodajemy
kawę. Dokładamy drugą część ciasta do naszych foremek i wkładamy do nagrzanego pieca.Pieczemy do tzw. suchego patyczka, ok. 20-25 min, w temperaturze 170 stopni.Można oczywiście zrobić z jednego przepisu 3 wersje:
waniliowe, całe
kawowe i mieszane. Ja zazwyczaj robię dwie: dla dzieci bez
kawy, dla nas mieszane.