Wykonanie
Nie jest to tradycyjne danie a jedynie oddanie hołdu Nigelli dla tej potrawy.Nie mniej
mięso i sama panierka są genialnie pyszne. Do tej
pory robiłam
kurczaka na różne sposoby ale ten jest najsmaczniejszy jakiego kiedykolwiek
jadłam.
Mięso rozpływało się w ustach, idealnie doprawione z delikatną jak chmurka chrupiącą skórką. Tego nie da się opisać, to trzeba wypróbować :) Przepis Nigella Lawson z książki " Nigella gryzie ".
Składniki :2 ćwiartki z
kurczaka750 ml do 1 L pełnotłustego
mleka ( użyłam mniej, tyle żeby pokryło całe
mięso )1 łyżka i 1 łyżeczka
soli125 g
mąki1 łyżeczka
pieprzu cayenne1
jajko500 g
tłuszczu roślinnego do głębokiego smażenia ( może być
olej - ja na nim właśnie smażyłam )
Kurczaka przekładamy do miski, zalewamy
mlekiem. Dosypujemy łyżkę
soli, mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc,
mięso wtedy lepiej skruszeje.Następnie całą zawartość miski przekładamy do garnka ( razem z
mlekiem ), przykrywamy pokrywką. Stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jakieś 15-20 minut aż
mięso będzie dobrze ugotowane.Gotowe
mięso wyjmujemy i czekamy aż przestanie parować. W tym czasie przygotowujemy panierkę.
Mąkę mieszamy z
pieprzem cayenne i z łyżeczką
soli.
Jajko lekko ubijamy.Kolejno
kurczaka obtaczamy w
mące,
potem w
jajku i znowu w mace. Pozostawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy
olej. Im gorętszy tym
mięso mniej go wchłonie.
Mięso smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Zajmie to jakieś 1-2 minuty.Są smaczne na ciepło jak i na zimno. Ja na zimno nie próbowałam bo już nie było czego :)Smacznego :)