Wykonanie
Właściwie to nie miałam publikować tego przepisu ale zgodnie z moim N. stwierdziliśmy, że jest tak pyszne, mimo, że nie wyszło do końca w formie estetycznej tak jak miało. To warto się nim podzielić. Pychotka to krajanka bakaliowa. Ja użyłam zbyt małej formy ( nie miałam większej ), wyszła gruba warstwa i przy krojeniu rozpadała się. Ale co tam zjedliśmy wszystko aż uszy się trzęsły. Raz z
jogurtem raz same. Idealne na śniadanko czy przekąskę. Przepis Ewy Wachowicz z programu '' Ewa gotuje".
Składniki :125 g
masła1/2 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego2 łyżki
kakao2 łyżki
miodugarść
orzechów włoskichgarść
orzechów laskowychgarsć
rodzynek ( pominęłam zamiast tego dałam garść pestek dyni )250 g
płatków kukurydzianychOrzechy siekamy na mniejsze kawałki.
Masło roztapiamy w dość sporym rondlu lub większym garnku. Dodajemy
cukry. Kiedy składniki połączą się ze sobą dokładamy
kakao i
miód, mieszamy. Wrzucamy
bakalie,
płatki kukurydziane. Mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.Tradycyjną formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wykładamy zawartość rondla. Równamy wierzch, lekko dociskając. Przykrywamy górę papierem do pieczenia i obciążamy na całej powierzchni żeby masa się zwarła. Gdy wystygnie wyjmujemy z formy, tniemy na niewielkie batoniki. Tak jak już wcześniej wspominałam jeśli Wam się nie zestali w całość nie panikujcie. Jest tak dobre, że spokonjnie można nakładać do miseczek i zajadać. My zjadaliśmy z dodatkiem
jogurtu.Smacznego :)