ßßß Cookit - przepis na Batoniki pełne orzechów - bez pieczenia

Batoniki pełne orzechów - bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Inspirację czerpałam z programu Pani Ewy Wachowicz, u niej występują pod nazwą Pychotki.
U nas w domu bardzo lubimy wszelkiego rodzaju orzechy, nasiona, do tego niektórzy dodają jeszcze rodzynki lub żurawinę. Co prawda ja nie przepadam za rodzynkami i żurawiną, jednak w tym zestawieniu, muszę przyznać sprawdzają się idealnie.
Moja zmiana dotyczy proporcji. Zmniejszyłam ilość płatków kukurydzianych na rzecz orzechów i rodzynek/żurawiny oraz zwiększyłam nieco ilość masła. Batoniki są wystarczająco słodkie, uznałam za zbędne zwiększanie ilości cukru, jednak można go nieco zwiększyć, dzięki czemu po skarmelizowaniu będzie lepiej wiązał ze sobą wszystkie składniki. Ilość miodu pozostawiłam na tym samym poziomie.
Powstały chrupiące, pełne orzechów batoniki, które polecam i na które serdecznie zapraszam.
Składniki:
- 150 g masła,
- ½ szklanki cukru (można dodać 1-2 łyżki),
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki miodu,
- 200 g płatków kukurydzianych,
- 120 g orzechów laskowych – nieco rozdrobnionych,
- 100 g orzechów włoskich – nieco rozdrobnionych,
- 190 g rodzynek wymieszanych z żurawiną (tej drugiej znacznie mniej).
Wykonanie:
1. Masło roztapiam, dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia.
2. Dodaję kakao, zdejmuję z ognia i całość mieszam.
3. Płatki, orzechy, rodzynki/żurawinę mieszam i dodaję do rozpuszczonego masła z cukrem i kakao. Całość dokładnie mieszam i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Masę wyrównuję (jak widać na zdjęciu pomagam sobie mini wałkiem, sprawdza się bardzo dobrze), ubijam, przykrywam papierem i obciążam tak jak to robi się przy waflach przekładanych masą.
5. Tak przygotowaną masę odkładam w chłodne miejsce przynajmniej na kilka godzin, po czym kroję na kawałki o dowolnej wielkości i w dowolne kształty.
Gotowe, można się częstować :-)
Batoniki lepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego !
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2015/12/batoniki-pene-orzechow-bez-pieczenia.html