Wykonanie
Batony z
płatków kukurydzianych i
orzechów to znakomita propozycja w sam raz na drugie śniadanie lub małe co nieco do
kawy. Proste w wykonaniu łakocie n a pewno zaspokoją apetyt na
słodycze dużym i małym łasuchom .
składniki na formę 29 cm na 16 cm ( czyli na około 9 batonów )200 g
płatków kukurydzianychgarść
orzechów ziemnychgarść
orzechów włoskich170 g
masła3 łyżki
miodu2 łyżki
cukru4 łyżki
kakaoprzepis
Orzechy ziemne oraz włoskie siekamy na niezbyt drobne kawałki.W garnku na małym ogniu rozpuszczamy
masło, dodajmy
cukier,
miód oraz
kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Do gorącej masy wsypujemy
płatki kukurydziane,
orzechy włoskie oraz ziemne, wszystkie składniki dokładnie łączymy i zdejmujemy garnek z ognia.Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciepłą masę z
masła,
płatków i
orzechów wierzch wyrównujemy łyżką lekko dociskając, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ciężkim przedmiotem np.książką.Formę z masą wkładamy do lodówki na klika godzin aby zastygła.Po wyjęciu z lodówki kroimy w prostokąty. Tak przygotowane batoniki przechowujemy w lodówce.