Wykonanie
Został Wam w lodóce kawałek
cukini i
papryki, nie wiecie jak go spożytkować ? To ja mam dla Was propozycję na pastę. Smaczną i odrobinę ostrą ( taka mi wyszła, bo robilam z połowy składników i dodałam nieco więcej koncentratu ), bardzo dobry dodatek do kanapek ,
mięs. Ja zastępowałam nią
masło Przepis od Gosi z tej strony.
Składniki : ( u mnie z połowy składników )1
czerwona paprykacukinia ( u mnie mała, jednak myślę, że lepiej jak będzie 1 większa lub 2 małe )3 łyżki
koncentratu pomidorowego3 ząbki
czosnkucebula (myślę, że średnia będzie ok )szczypta suszonej
bazyliisólpół łyżeczki
pieprzupół łyzeczki mielonej
słodkiej paprykipół łyżeczki
curryPaprykę,
cukinię i
cebulę zcieramy na tarce na grubych oczkach. Każde z tych warzyw wkładamy do osobnej miski, solimy, pozostawiamy w lodówce na 1 godzinę, żeby warzywa puściły
soki. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru soku.Warzywa przekładamy do rondla, stawiamy na małym ogniu i gotujemy jakieś 30 minut ( u mnie znacznie mniej czasu ) na wolnym ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu, bo szybko przywierają.
Czosnek przeciskamy lub drobno kroimy i wraz z
przyprawami dodajemy do rondla, po 30 minutowym gotowaniu. Mieszamy. Dodajemy koncentart ( tutaj moja uwaga, następnym razem
będe dawała go stopniowo i próbowała smaku, żeby pasta wyszła bardziej warzywna, u mnie koncentrat był wyczówalny ). Gotujemy chwilę ( ok 5 minut ).Jeszcze ciepłe lub jak kto woli przestudzone warzywa blenderujemy na gładką masę.Smacznego :)