Wykonanie
Lazanię jemy bardzo chętnie. Zapowiedziałam R., że zrobię taką z
dynią już jak kupowałam
dynie. Myślałam, że nie będzie mu smakować, ale jako że ma normalną porcje
mięsa, smakowała mu baaardzo :D
Składniki:500 g
mięsa mielonegopołowa oczyszczonej i obranej dyni (u mnie
dynia przed obraniem miała ok. 1800 g)90 g
koncentratu pomidorowego1
cebulałyżeczka
papryki słodkiejłyżeczka
tymiankugarść świeżej
bazyliidwa ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku
makaron lasagne
Cebulę pokroić w kostkę i udusić. Dodać
mięso i posiekany
czosnek i dusić. W międzyczasie pokroić
dynię na drobną kostkę. Dodać do
mięsa, dolać trochę
wody, dodać koncentrat i dusić aż
dynia zmięknie.
Bazylię posiekać, dorzucić i doprawić resztą przypraw. Gotować jeszcze chwilę.Przygotować beszamel (przepis bezpośrednio w Rodzinnej Kuchni:2. Beszamel: robimy jasną zasmażkę z
mąki i
masła, dolewamy porcjami
mleko, cały czas mieszając. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy
żółtko, dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy
sok z cytryny, doprawiamy do smaku
solą,
cukrem, gałką i
pieprzem.Układać lazanię w formie (u mnie tortownica) warstwami sosu i
makaronu na zmianę, zaczynając od płatów
makaronu. Ważne! Każdą warstwę
makaronu polać odrobiną gorącej
wody -
makaron wchłonie ją i tak się ugotuje nie zabierając wilgoci z sosu. Jako ostatnia warstwę układamy
makaron. Polewamy całość beszamelem i1. Jeżeli przygotowujemy lasagne w piekarniku - posypujemy
startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 30 minut.2. Jeżeli robimy lasagne w kombiwarze - wstawiamy ją do kombiwara na 175 st. na 15 minut BEZ
sera, a tylko z beszamelem na wierzchu. Po tym czasie posypujemy
serem i pieczemy jeszcze 30 minut. Taki zabieg pozwoli każdej warstwie
makaronu dogotować się bez przeszkód c:smacznego c: