Przepis pochodzi z książeczki "przyślij przepis" z tym, że ja zmniejszyłam ilość cukru do 1/2 kg bo wcześniej sos był dla mnie za słodki.Składniki:1 kg czerwonej papryki1 kg cebuli3 kg cukinii1,5 szkl. octu1/2 kg cukru4 słoiczki koncentratu pomidorowego1 łyżka słodkiej papryki1 łyżka ostrej papryki1 łyżka currysól, pieprz2 łyżki przyprawy do spaghetti1 łyżka suszonej bazyliiDodatkowo:ok. 9 słoików o pojemności 1lWykonanie:Z papryk i cukinii usuwamy gniazda nasienne. Cukinię kroimy w kostkę (ok. 2 cm) zaś paprykę i cebulę w paski (piórka). Skórę na cukinii oczywiście pozostawiamy. Wszystkie warzywa mieszamy i zasypujemy 1,5 łyżki soli. Odstawiamy na noc, zaś następnego dnia odcedzamy.Warzywa przekładamy do garnka. Z cukru i octu gotujemy zalewę, którą po zagotowaniu wlewamy do warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotujemy 30 min.Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.Ps. Taki sos nadaje się do makaronu, kurczaka lub jako dodatek do spaghettiSmacznego