Cukinia obrodziła w tym roku jak nigdy, więc nadmiar postanowiłam zamknąć w słoiku, aby również zimową porą cieszyć się dobrem minionego lata.Składniki:1 kg czerwonej papryki1 kg cebuli3 kg obranej i pozbawionej pestek cukini1,5 łyżki soli1,5 szklanki octu1 kg cukru4 przeciery pomidorowe1 łyżka słodkiej papryki1 łyżka ostrej papryki1 łyżka curry2 łyżki przyprawy do spagetti1 łyżka bazyliipieprzWykonanie:Warzywa czyścimy, a następnie kroimy w kostkę, solimy i pozostawić na 1 , 5 godziny. Następnie odcedzamy.Warzywa przekładamy do garnka, gotujemy zalewę z octu i cukru. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu.Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Podajemy np. z makaronem.Smacznego!