Wykonanie
Pyszne połączenie smaków :)Składnikiciasto: 30 dkg
maku,15 dkg
cukru pudru,5 jaj,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,
biszkopt:4
jaja,1/2 szklanki
cukru kryształu,3/4 szklanki
mąki,1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniemasa:25 dkg zmielonych
orzechów włoskich,1 szklanka
mleka,3/4 szklanki
cukru,1
cukier waniliowy,1 kostka
masła,PolewaSposób przygotowania
Mak namoczyć na kilka godzin, sparzyć i zemleć w maszynce.
Żółtka ubić z
cukrem pudrem, wymieszać dokładnie z
makiem i
proszkiem do pieczenia. Dodać pianę ubitą z
białek i delikatnie połączyć. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować
biszkopt z 4 jaj:
białka ubić z
cukrem, połączyć z
żółtkami i wymieszać z
mąką i
proszkiem do pieczenia. Wylać na masę
makową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasto przekręcić tak, aby na wierzchu był
mak.
Mleko zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym, wsypać
orzechy i gotować kilka minut ciągle mieszając. Masę
orzechową wystudzić.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzone
orzechy. Pod koniec ucierania można dodać pół kieliszka
spirytusu. Gotową masę rozsmarować na cieście i udekorować wedle uznania. Smacznego :)Darmowy Hosting CBA.PL