4 jajka1 szklanka cukru pudru250g roztopionego masła2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej1/2 kg śliwek2 łyżki cukru2 łyżki mąki1 łyżka masła lub margarynyJajka ucieramy z cukrem pudrem na gęstą puszystą masę. W tym czasie wyjmujemy pestki ze śliwek i wrzucamy je do rondelka z dwoma łyżkami cukru i łyżką masła. Podsmażamy śliwki do momentu aż puszczą sok i lekko zeszklą się ( wtedy nie będą kwaśne na cieście).Gdy jajka będą ubite, powoli dodajemy proszek do pieczenia, esencję waniliową, następnie mąkę i roztopione masło (naprzemiennie). Powstanie gęste ale gładkie ciasto, które przelewamy do formy. Na cieście układamy podsmażone śliwki. Do wytopionego soku dodajemy mąkę i polewamy masą ciasto (gęstość sosu, nie większa). Następnie wkładamy do piekarnika na 40 minut w temperaturę 170 stopni.Placek doskonale smakuje na ciepło ze szklanka mleka;)