Przepis na 12 mufinek, ciasto wykonałam wg przepisu Basi T. :)Składniki1 szklanka mąki1 szklanka startej marchwi1/2 szklanki oleju1/2 szklanki cukru2 jajka1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego imbiruszczypta soliSposób przygotowaniaJajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy olej ciągle miksując Składniki suche łączymy ze sobą w misce i dosypujemy je do składników mokrych ciągle mieszając mikserem na małych obrotach. Na koniec dosypujemy startą marchewkę, mieszamy dokładnie łyżką. Układamy w foremkach do mufinek i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.Wystudzone mufinki dekorujemy bitą śmietaną.Bita śmietana:Śmietanę 30% u bijamy, aż zgęstnieje i stanie się puszysta.Wtedy dodajemy cukier puder: 1 łyżkę na 200 ml śmietanki i 1 łyżkę cukru wanilinowego. Jeśli ubijamy śmietankę mikserem, zacznijmy od średnich obrotów, a gdy zgęstnieje, należy je obniżyć.