Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa studencka
Szynka wołowa »Lunch meat z
galaretka i bez
Surowce,
przyprawy i materiały pomocnicze:- miso wieprzowe kl. I 2,0kg-
mięso wieprzowe kl. II 1,0kg-
mięso wieprzowe kl. III 1,0kg- podgardle wieprzowe 1kg- peklosól 17-24g/kg-
pieprz biały 1,5g/kg- kwiat
gałki muszkatołowej 0,5g/kg-
czosnek 1g/kg-
żelatyna ok 1-2 łyżeczki na kg wyrobu-
sos sojowy-
mąka ziemniaczana 20-30g/kg- osłonki barierowe- przędzaSposób wykonania:
Mięso uzyskałem po klasyfikacji
łopatki oraz dodatkowo kupiłem podgardle.Najpierw
mięso peklujemy na sucho, a podgardle solimy. Czas peklowania 48h w temperaturze 6 stopni.Następnie
mięso kl. I rozdrabniamy na sitku 12mm,
mięso kl. II i podgardle na sitku 6mm, a
mięso kl. III na sitku 3mm.Mieszamy wszystkie rodzaje
mięsa zaczynając od
mięsa kl. I a na końcu dodajemy podgardle. Podczas mieszania dodajemy
przyprawy i
wodę w ilości do 10-15% (stopniowo).W przypadku
mielonki z
galaretką do farszu dodajemy
żelatynę i
sos sojowy rozcieńczony
wodą.W przypadku
mielonki bez
galaretki do farszu dodajemy
mąkę ziemniaczaną.Następnie ściśle napełniamy osłonki za pomocą nadziewarki.Zawiązujemy końce lub zaciskamy.
Wodę w naczyniu do parzenia podgrzewamy do 80 stopni wkładamy
mielonki i utrzymujemy temperaturę około 75 stopni.
Mielonki bez
galaretki parzymy krócej tj. 1h 45 min w temperaturze 75 stopni,
mielonki z
galaretką zostawiamy jeszcze na 15-20 min i podnosimy temperaturę do 80-85 stopni.
Mielonki wyjmujemy z parzenia i studzimy w zimnej, bieżącej wodzie 15 min.
Następnie studzimy w chłodnym pomieszczeniu do temp poniżej 15 stopni i przenosimy do lodówki.
wtorek, 02 czerwca 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter