Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Konserwa z
wędzonej makreli w ...
Kiełbasa Górala wg. Arka »
Szynka konserwowa z
galaretką wg. Darka_K
1 kg
szynki wp b/k25g.peklosoliszczypta
cukrułyżeczka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
żelatyny(opcja)
woda(ilość potrzebna do doprowadzenia masy do odpowiedniej kleistości)1,5 łyżeczki
przyprawy Knorra do
mięs(opcja)wg.rodziny i znajomych doskonały efekt smakowy
Mięso kroimy w paski o grubości ok.2-3 cm,pozbawiamy błonek i zbędnego tłuszczu,wkładamy do zamrażalnika do lekkiego przymrożenia,przymrożone
mięso kroimy w miarę cienkie plasterki(jak carpaccio)skrojone
mięso przekładamy do naczynia,dodajemy peklosól,
cukier,
mąkę ziemniaczaną,Knorra i
wodę,wyrabiamy do odpowiedniej konsystencji,zamykamy naczynie i wstawiamy do lodówki na 24h.Po tym czasie wyjmujemy i dodajemy
żelatynę i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.Do
szynkowara(ja mam cylindryczny)wkładamy rękaw do pieczenia skręcony na dnie,wkładamy
mięso partiami i ubijamy(ja używam zmoczonego tłuczka do
ziemniaków)Po napełnieniu rękaw mocno zwijamy na górze i sznurujemy.Ja dodatkowo wyciągam baton,nakłuwam szpileczką po całej powierzchni i dokładnie masuję.Wkładam z powrotem do
szynkowara i do lodówki na kolejne 24h.Grzeję
wodę do 75 st.C,wkładam do nagrzanej
wody szynkowar na 2 godziny pilnując w/w temperatury,po czym wyciągam i schładzam
szynkowar i do lodówki.Rano szyneczka jest gotowa.niedziela, 09 listopada 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter