Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Kwaśna zupa z rybCynaderki duszone w
śmietanie »
Mortadela morska - przepis z 1976r.
Składniki:-
mięso wieprzowe kl. III 3kg-
mięso cielęce kl. II 0,75kg- podgardle wieprzowe 0,5kg-
słonina 0,75kg- poeklosól i
sól 17-20g/kg-
cukier 2g/kg-
pieprz naturalny 2g/kg-
gałka muszkatołowa 0,5g/kg-
imbir 0,3g/kg-
papryka słodka 0,3g/kg-
mleko w proszku 30g/kg-
mąka ziemniaczana 10g/kgWszystkie rodzaje
mięsa pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48-72h z użyciem peklosoli, a tłuszcz zasolić. Następnie wszystkie rodzaje
mięsa zemleć na sitku 2-3mm, tłuszcz oddzielnie. Kutrować
wieprzowinę z
cielęciną, a następnie dodać podgardle i tłuszcz. Przy braku kutra użyć malaksera, lub trzy
razy zemleć na sitku 2-3mm. Podczas kutrowania dodać
przyprawy i zimną
wodę w ilości do 30%, a na koniec
mleko i
mąkę. Napełnić w osłonki, ja użyłem barierowych. W oryginale są konserwy metalowe.Po napełnieniu parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni przez 1 , 5-2h.Studzić w zimnej wodzie do uzyskania temp ok. 10-15 stopni lub w zimnym pomieszczeniu o temp poniżej 10 stopni.piątek, 07 lutego 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter