ßßß Cookit - przepis na Mielonka bosmańska z 1976r.

Mielonka bosmańska z 1976r.

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Słoninka solona
Kwaśna zupa z ryb »
Mielonka bosmańska z 1976r.
- wieprzowina kl I 1kg
- wieprzowina kl. II 2kg
- wieprzowina kl. III (ścięgnista) 1,2kg
- cielęcina (łopatka) 0,8kg
- pieprz naturalny 1,5g/kg
- gałka muszkatołowa 0,5g/kg
- gorczyca mielona 0,5g/kg
- cukier 1,5g/kg
- imbir 0,3g/kg
- czosnek granulowany 0,2g/kg
- mąka ziemniaczana 10g/kg
- mleko w proszku 30g/kg
Wszystkie rodzaje mięsa pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48-72h. Następnie wieprzowinę kl. I rozdrobnić na sitku 20mm (ja użyłem 16mm, bo 20mm brak) lub na szarpaku.
Mięso kl. II rozdrobnić na sitku 14mm (ja użyłem 12mm).
Mięso kl. III
i cielęcinę rozdrobnić na najdrobniejszym sitku 3mm
i następnie kutrować lub rozdrobnić za pomocą malaksera.
Jak ktoś nie ma ani kutra, ani malaksera to można przepuścić trzy razy przez maszynkę z najdrobniejszym sitkiem. Podczas tego zabiegu dodawać przyprawy oraz wodę w ilości do 8%. Następnie wykurowaną masę dodać do mięsa kl. I i kl. II. Dokładnie wymieszać i dodać mąkę oraz mleko w proszku.
Wymieszać i dalej napełnić szynkowar lub użyć osłonek barierowych. W oryginale były to puszki metalowe, czyli konserwy.
Po napełnieniu parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni przez 1 , 5-2h. Następnie studzić w zimnej wodzie lub w zimnym pomieszczeniu ok 6 stopni.
niedziela, 02 lutego 2014, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/02/Mielonka-bosmanska-z-1976r.html