Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Słoninka solonaKwaśna zupa z ryb »
Mielonka bosmańska z 1976r.
-
wieprzowina kl I 1kg-
wieprzowina kl. II 2kg-
wieprzowina kl. III (ścięgnista) 1,2kg-
cielęcina (
łopatka) 0,8kg-
pieprz naturalny 1,5g/kg-
gałka muszkatołowa 0,5g/kg-
gorczyca mielona 0,5g/kg-
cukier 1,5g/kg-
imbir 0,3g/kg-
czosnek granulowany 0,2g/kg-
mąka ziemniaczana 10g/kg-
mleko w proszku 30g/kgWszystkie rodzaje
mięsa pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48-72h. Następnie
wieprzowinę kl. I rozdrobnić na sitku 20mm (ja użyłem 16mm, bo 20mm brak) lub na szarpaku.
Mięso kl. II rozdrobnić na sitku 14mm (ja użyłem 12mm).
Mięso kl. III
i
cielęcinę rozdrobnić na najdrobniejszym sitku 3mm
i następnie kutrować lub rozdrobnić za pomocą malaksera.
Jak ktoś nie ma ani kutra, ani malaksera to można przepuścić trzy
razy przez maszynkę z najdrobniejszym sitkiem. Podczas tego zabiegu dodawać
przyprawy oraz
wodę w ilości do 8%. Następnie wykurowaną masę dodać do
mięsa kl. I i kl. II. Dokładnie wymieszać i dodać
mąkę oraz
mleko w proszku.
Wymieszać i dalej napełnić
szynkowar lub użyć osłonek barierowych. W oryginale były to puszki metalowe, czyli konserwy.
Po napełnieniu parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni przez 1 , 5-2h. Następnie studzić w zimnej wodzie lub w zimnym pomieszczeniu ok 6 stopni.niedziela, 02 lutego 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter