Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Schab po SłowiańskuChłodnik litewski w wykonaniu ... »
Kiełbasa doktorska
Przepis pochodzi z Ukrainy http://www.youtube.com/watch?v=E6Kdpt9fjoQ
Kiełbasa jest wykonana bez wędzenia. Bardzo szybka i prosta. Jak podaje autor bardzo dobra.U nas raczej mało popularna.Należy dodać, że jest to
kiełbasa bardzo chuda.Składniki:- 0,7kg
łopatki- 0,25kg
wołowiny- 200ml
mleka płynnego- 20g
soli nie jodowanej- 3g
cukru- 0,5g
kardamonu- osłonki kolagenowe 40-60mm (taki rozmiar jest podawany w internecie)Ja troszkę zmieniłem przepis.
Mięso pokroić w kostkę.Wieprzowe
i wołowe
Ja zamiast
soli dałem 18g peklosoli i zmieliłem na drobnym oczku 3mm, dodałem
cukier kardamon oraz 1g
pieprzu białego.
Następnie na jedną dobę włożyłem do lodówki.Następnego dnia po wyjęciu z lodówki skutrowałem
mięso z
mlekiem. Można zrobić to przy użyciu blendera, co widać na filmie.
Masą
mięsną napełniłem osłonki. Użyłem
białkowych 45mm, ponieważ kolagenowych tak dużych nie posiadam.
Następnie
kiełbasę parzyłem w wodzie o temp. 75stopni do osiągnięcia wewnątrz batonu temp. 70 stopni, czyli było to ok. 20 min. Studziłem w zimnej wodzie.Gotowe.poniedziałek, 01 lipca 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter