ßßß
Składniki:- 400g białego zakwasu pszennego 166% hydracji (100g mąki, 166ml wody)- 260g wody temp. 28C- 85g mleka skondensowanego (niesłodzonego)- 730g białej pszennej maki chlebowej- 17g soliWszystkie składniki oprócz soli włożyć do miski i dobrze wymieszać (ok 3 minut). Zakryć szczelnie i zostawić na 20 minut. Dodać sól i zagnieść sprężyste ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie (ok.6 min).Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 6 godzin, w tym czasie odgazowując ciasto dwukrotnie, co 2 godziny. Wyrośnięte, odgazowałem lekko i podzieliłem na 2 części. Ukształtowałem dwa bochenki i włożyłem do koszy zlazceniami do góry. Zostawiłem szczelnie opatulone płótnem i folią na 2 godziny.Gotowy bochenek wyłożyłem na drewnianą łopatę i naciąłem w kilku miejscach.Chlebki należy piec w piecu z parą 5 minut w 260C, następnie temperaturę obniżyłem do 240 i piekłem jeszcze 20 minut (ostatnie 10 minut z lekko uchylonymi drzwiami pieca).Chleb ma ciemnobrązowa chrupiąca skórkę, mięciutkie i pyszne wnętrze, usiane gdzieniegdzie większymi dziurkami.Bochen pszenno razowy z dodatkiem mąki orkiszowej.
Receptura jak powyżej tylko inne składniki dodatku mąki i inne proporcję:- 400g białego zakwasu pszennego 166% hydracji- 260g wody temp. 28C- 85g mleka skondensowanego (niesłodzonego)- 365g białej pszennej mąki chlebowej- 100g mąki orkiszowej typ 2000- 260 mąki żytniej typ 2000Do chlebów można doda różnego ziarna, proponuję:- 15g orkiszu- 20g siemienia lnianego- 50g słonecznikaGeneralnie przepis lubi różnego rodzaje wariację!Najlepiej pozostawić nie zmienione składniki bazowe tj. 400g zakwasu, 260g wody temp 28C, 85g mleka a dodatkowe 730g mąki mieszać dowoli.Im więcej mąki białej tj. chlebowej pszennej typ 650 tym chleb „lżejszy” i bardziej sprężysty. Natomiast im więcej mąk ciemnych, grubych (typ 2000) tym cięższy ale na pewno zdrowszy i moim zdaniem smaczniejszy.

Tu link do FB autora.piątek, 24 maja 2013, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter