Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pieczonka-prażonka
Kiełbasa grillowo-ogniskowa »Bochen Pszenny
Składniki:- 400g białego zakwasu pszennego 166% hydracji (100g
mąki, 166ml
wody)- 260g
wody temp. 28C- 85g
mleka skondensowanego (niesłodzonego)- 730g białej
pszennej maki chlebowej- 17g
soliWszystkie składniki oprócz
soli włożyć do miski i dobrze wymieszać (ok 3 minut). Zakryć szczelnie i zostawić na 20 minut. Dodać
sól i zagnieść sprężyste ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie (ok.6 min).Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 6 godzin, w tym czasie odgazowując ciasto dwukrotnie, co 2 godziny. Wyrośnięte, odgazowałem lekko i podzieliłem na 2 części. Ukształtowałem dwa bochenki i włożyłem do koszy zlazceniami do góry. Zostawiłem szczelnie opatulone płótnem i folią na 2 godziny.Gotowy bochenek wyłożyłem na drewnianą łopatę i naciąłem w kilku miejscach.
Chlebki należy piec w piecu z parą 5 minut w 260C, następnie temperaturę obniżyłem do 240 i piekłem jeszcze 20 minut (ostatnie 10 minut z lekko uchylonymi drzwiami pieca).
Chleb ma ciemnobrązowa chrupiąca skórkę, mięciutkie i pyszne wnętrze, usiane gdzieniegdzie większymi dziurkami.Bochen pszenno
razowy z dodatkiem
mąki orkiszowej.
Receptura jak powyżej tylko inne składniki dodatku
mąki i inne proporcję:- 400g białego zakwasu pszennego 166% hydracji- 260g
wody temp. 28C- 85g
mleka skondensowanego (niesłodzonego)- 365g białej
pszennej mąki chlebowej- 100g
mąki orkiszowej typ 2000- 260
mąki żytniej typ 2000Do
chlebów można
doda różnego ziarna, proponuję:- 15g orkiszu- 20g
siemienia lnianego- 50g
słonecznikaGeneralnie przepis lubi różnego rodzaje wariację!Najlepiej pozostawić nie zmienione składniki bazowe tj. 400g zakwasu, 260g
wody temp 28C, 85g
mleka a dodatkowe 730g
mąki mieszać dowoli.Im więcej
mąki białej tj. chlebowej pszennej typ 650 tym
chleb „lżejszy” i bardziej sprężysty. Natomiast im więcej mąk ciemnych, grubych (typ 2000) tym cięższy ale na pewno zdrowszy i moim zdaniem smaczniejszy.
Tu link do FB autora.piątek, 24 maja 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter