Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« LunchmeatTuszonka słoikowa »
-
mleko prosto od krowy 20l nieodtłuszczone,
- akcesoria do produkcji,
- podgrzanie
mleka do temp. 37stopni,
- rozrobienie podpuszczki (płynnej) w wodzie (5 kropli podpuszczki na 1 litr
mleka),
- rozprowadzenie odmierzonej ilości podpuszczki w
mleku o temp. 37 stopni,
- rozcinanie skrzepu po ok 1h od momentu dodania podpuszczki,
- podgrzanie rozciętego skrzepu do temp. 42-45 stopni, do momentu, aż zacznie się kleić
- odcedzenie skrzepu,
- formowanie ręcznie kul,
- odciśnięcie
serowych kul, czyli wyciskamy, wyciskamy,............................ i wyciskamy,
- zamykanie kul w foremce (oscypiarce namoczonej w
serwatce),
- formowanie
serków (ugniatanie) w foremce,
- ciepły
oscypek trafia na chwilę (ok. 1-2min) do zimnej
wody (ok. 5stopni) razem z oscypiarką,
- uformowany
oscypek- następnie
oscypki wkładamy do solanki na 24h, solanka powinna być taka aby
serki w niej zaczynały pływać,- kolejna faza to konsumpcja
serków białych lub wędzenie jak kto woli (w temp do 30 stopni bo popłyną),
-
serki można również formować dowolnie w siatkach wędliniarskich i w nich wędzićSmacznegośroda, 04 listopada 2009, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter