Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Rolowane
śledzieŚledzie Oli »Szuba
Śledź pod pierzynką inaczej warstwa śledziowa zwana też szubą

Zazwyczaj potrwa ta przygotowywana jest w sposób tradycyjny, tzn.: w szklanej salaterce warstwami układane są warzywa,
jajka i
śledź. Poszczególne warstwy przekładane są
sosem majonezowym.Rosjanki jednak często przygotowują tę przystawkę w innej formie, co nie wpływa znacząco na smak, ale poprawia moim zdaniem wygląd.Składniki:-4
buraki średniej wielkości,- 3 średnie
ziemniaki,- 4 średnie
marchewki,- 2
jajka,– 2 płaty
śledziowe (lub matiesy), najlepiej z
śledzi solonych,- 1 mała
cebula,- ok. 6 łyżeczek
żelatyny,- mały słoiczek
majonezu,-
pieprz – do smaku.Sposób przygotowania:Warzywa ugotować w mundurkach (można też upiec) a
jajka na twardo. Ugotowane i obrane warzywa zetrzeć na tarce (wszystkie oddzielnie):
buraki na grubych oczkach,
marchewkę - na drobnych, a
ziemniaki najlepiej przepuścić przez praskę.
Jajka drobno posikać lub również zetrzeć,
cebulę drobno posiekać, a płaty
śledziowe pokroić w cienkie paseczki. Poczekać aż wszystkie warzywa przestygną.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody.Starte
buraki lekko odsączyć, a następnie dodać do nich rozpuszczona
żelatynę i odstawić na trochę do lodówki, aby
żelatyna zaczęła wiązać.Następnie
buraki położyć na warstwie folii spożywczej, ułożyć w prostokąt i lekko docisnąć. Doprawić
solą.

Na
buraki ułożyć
marchew. Warstwa
marchwi powinna być nieco cieńsza niż warstwa
buraków. Doprawić
solą, docisnąć i posmarować
majonezem.Na utartą
marchewkę wyłożyć
ziemniaki. Nieco cieniej niż poprzednio
marchew. Doprawić
solą i
majonezem.Na
ziemniaki położyć warstwę jaj, która również musi być nieznacznie niższa od poprzedniej. Dodać
sól i
majonez. Na środku w pasek układamy
śledzia z
cebulką.

Wszystko dokładnie i ścisło zwinąć i wstawić do lodówki (najlepiej na noc) do schłodzenia.Roladę można dekorować według uznania, najlepiej jednak
majonezem i
pietruszką.Uwaga!Ilość składników w tej przystawce zależy wyłącznie od gustu i upodobań konsumentów, więc można je dowolnie modyfikować.

Smacznegoniedziela, 27 listopada 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter