ßßß Cookit - przepis na Szuba

Szuba

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Rolowane śledzie
Śledzie Oli »
Szuba
Śledź pod pierzynką inaczej warstwa śledziowa zwana też szubą
Zazwyczaj potrwa ta przygotowywana jest w sposób tradycyjny, tzn.: w szklanej salaterce warstwami układane są warzywa, jajka i śledź. Poszczególne warstwy przekładane są sosem majonezowym.
Rosjanki jednak często przygotowują tę przystawkę w innej formie, co nie wpływa znacząco na smak, ale poprawia moim zdaniem wygląd.
Składniki:
-4 buraki średniej wielkości,
- 3 średnie ziemniaki,
- 4 średnie marchewki,
- 2 jajka,
– 2 płaty śledziowe (lub matiesy), najlepiej z śledzi solonych,
- 1 mała cebula,
- ok. 6 łyżeczek żelatyny,
- mały słoiczek majonezu,
- pieprz – do smaku.
Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować w mundurkach (można też upiec) a jajka na twardo. Ugotowane i obrane warzywa zetrzeć na tarce (wszystkie oddzielnie): buraki na grubych oczkach, marchewkę - na drobnych, a ziemniaki najlepiej przepuścić przez praskę. Jajka drobno posikać lub również zetrzeć, cebulę drobno posiekać, a płaty śledziowe pokroić w cienkie paseczki. Poczekać aż wszystkie warzywa przestygną. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Starte buraki lekko odsączyć, a następnie dodać do nich rozpuszczona żelatynę i odstawić na trochę do lodówki, aby żelatyna zaczęła wiązać.
Następnie buraki położyć na warstwie folii spożywczej, ułożyć w prostokąt i lekko docisnąć. Doprawić solą.
Na buraki ułożyć marchew. Warstwa marchwi powinna być nieco cieńsza niż warstwa buraków. Doprawić solą, docisnąć i posmarować majonezem.
Na utartą marchewkę wyłożyć ziemniaki. Nieco cieniej niż poprzednio marchew. Doprawić solą i majonezem.
Na ziemniaki położyć warstwę jaj, która również musi być nieznacznie niższa od poprzedniej. Dodać sól i majonez. Na środku w pasek układamy śledzia z cebulką.
Wszystko dokładnie i ścisło zwinąć i wstawić do lodówki (najlepiej na noc) do schłodzenia.
Roladę można dekorować według uznania, najlepiej jednak majonezem i pietruszką.
Uwaga!
Ilość składników w tej przystawce zależy wyłącznie od gustu i upodobań konsumentów, więc można je dowolnie modyfikować.
Smacznego
niedziela, 27 listopada 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/11/Szuba.html