Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
PumpernikielPapryka kiszona »
Chleb a'la czeski wiejski
oryginalny przepis pochodzi z książki: "Local breads" D. LeaderSkładniki:- 0 , 75 szk. aktywnego zakwasu żytniego (ja dałam 1 szk.),- 1,25 szk. ciepłej
wody (dałam 1 szk ciepłej
wody po gotowaniu
ziemniaków),- 1 łyżeczka
suszonych drożdży,- 2,5 szk.
mąki pszennej chlebowej,- 0,75 szk.
mąki żytniej chlebowej,- 1,5 łyżeczki
soli,- 1 łyżeczka
cukru trzcinowego,- 2 łyżki
oliwy(
oliwę i
cukier dodałam z własnej inicjatywy)1.Należy pamiętać o tym, aby 1 dzień wcześniej przed planowanym pieczeniem
chleba odświeżyć zakwas (tzn.: do posiadanego zakwasu ogrzanego do temp. pokojowej wsypujemy trochę
mąki żytniej i dolewamy ciepłej
wody, tak aby powstała gęsta
śmietana; przykrywamy ściereczka i zostawiamy na noc do wyrośnięcia).2. Następnego dnia wszystkie składniki ( z wyjątkiem
oleju) wrzuciłam do automatu do
chleba i zagniotłam przy pomocy maszyny elastyczne ciasto
Najpierw zagniatałam przez 5 min; efekt:
ciasto odpoczywało 5 min i znów zagniatanie przez 10 min ( w czasie drugiego zagniatania wlałam 2 łyżki
oliwy z oliwek)
3. Zagniecione ciasto przełożyłam do naoliwionej szklanej miski, przykryłam folią i odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 3 h (moje ciasto wyrastało w piekarniku z włączona żarówką)
4. Ciasto wyłożyłam na blat szybko i delikatnie przegniotłam, miskę wysypałam na grubo
mąką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia.5. Kiedy cisto było już prawie gotowe wybrałam je z piekarnika; piekarnik wraz z kamieniem nagrzałam do temp. 220 st.6. Wyrośnięty
chleb przerzuciłam na kamień i lekko uformowałam kształt bochenka i nacięłam go kilkakrotnie. Na dno piekarnika wstawiłam blaszkę, do której wlałam 0,75 szk. gorącej
wody.7.
Chleb piekł się ok. 40 min
Smacznegopiątek, 25 lutego 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter