Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa ogniskowaHotdog »
Parówki wykonane w oparciu o przepisy wewnętrzne nr 16I. Wersja bez
seraSkładniki i surowce:-
łopatka wieprzowa bez skóry – 4kg-
wołowina I kl. - 3kg- podgardle skórowane - 3kg-
mleko w proszku ok. 10g/kg- osłonki poliamidowe do
parówek 19mm lub jelita baranie- peklosól 18g/kg -
cukier 2g/kg-
pieprz naturalny 0,8g/kg-
gałka muszkatołowa 0,4g/kgWszystkie rodzaje
mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 24h. Podgardle kroimy w kostkę i solimy nie peklujemy.Następnie wszystkie rodzaje
mięsa mielimy na sitku 2mm. Schładzamy w zamrażarce, nie mrozimy i kutrujemy
wołowinę kl. I oraz
wieprzowinę z dodatkiem zimnej
wody lub
lodu w ilości do 40% dodajemy
przyprawy i dodatki, a następnie tłuszcz (podgardle) i wszystko kutrujemy.Napełniamy niezbyt ściśle osłonki lub jelita i odkręcamy w odcinki.Osadzamy ok. 15-30min.Wędzimy ciepłym
dymem ok. 1,5h, do momentu aż nabiorą jasno brązowej barwy.Parzymy
parówki w wodzie o temp. 60-65 stopni przez max 10min. Studzimy w zimnej wodzie i umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu.
II. Wersja z
serem-
ser wędzony twardy ok. 500g o dużej zawartości tłuszczu, a nie
oleju!
Ser tarkujemy na wiórki.Po zkutrowaniu masy
mięsnej z
przyprawami dodajemy wiórki
serowe do masy i mieszamy ręcznie.Dalej postępujemy jak przy parówkach bez
sera.Wersja ta jest bardziej lubiana przez dzieci.
Smacznegoponiedziałek, 19 kwietnia 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter