ßßß Cookit - przepis na Parówki parzone z serem i bez

Parówki parzone z serem i bez

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa ogniskowa
Hotdog »
Parówki wykonane w oparciu o przepisy wewnętrzne nr 16
I. Wersja bez sera
Składniki i surowce:
- łopatka wieprzowa bez skóry – 4kg
- wołowina I kl. - 3kg
- podgardle skórowane - 3kg
- mleko w proszku ok. 10g/kg
- osłonki poliamidowe do parówek 19mm lub jelita baranie
- peklosól 18g/kg - cukier 2g/kg
- pieprz naturalny 0,8g/kg
- gałka muszkatołowa 0,4g/kg
Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 24h. Podgardle kroimy w kostkę i solimy nie peklujemy.
Następnie wszystkie rodzaje mięsa mielimy na sitku 2mm. Schładzamy w zamrażarce, nie mrozimy i kutrujemy wołowinę kl. I oraz wieprzowinę z dodatkiem zimnej wody lub lodu w ilości do 40% dodajemy przyprawy i dodatki, a następnie tłuszcz (podgardle) i wszystko kutrujemy.
Napełniamy niezbyt ściśle osłonki lub jelita i odkręcamy w odcinki.
Osadzamy ok. 15-30min.
Wędzimy ciepłym dymem ok. 1,5h, do momentu aż nabiorą jasno brązowej barwy.
Parzymy parówki w wodzie o temp. 60-65 stopni przez max 10min. Studzimy w zimnej wodzie i umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu.
II. Wersja z serem
- ser wędzony twardy ok. 500g o dużej zawartości tłuszczu, a nie oleju!
Ser tarkujemy na wiórki.
Po zkutrowaniu masy mięsnej z przyprawami dodajemy wiórki serowe do masy i mieszamy ręcznie.
Dalej postępujemy jak przy parówkach bez sera.
Wersja ta jest bardziej lubiana przez dzieci.
Smacznego
poniedziałek, 19 kwietnia 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/04/Parowki-parzone-z-serem-i-bez.html