ßßß Cookit - przepis na Uszy i ozory wędzone

Uszy i ozory wędzone

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Salceson biały
Frankfurterki »
Uszy i ozory wędzone
Jest to przysmak pochodzący z terenów Litwy.
Składniki:
- ozory wieprzowe
- uszy wieprzowe
- peklosó i sól
Ozory sparzyć i obrać ze skóry. Zapeklować 24h na sucho 17g peklosoli na 1kg mięsa.
Uszy zasolić.
Wędzić ciepłym dymem o temp do ok 50 stopni przez ok. 8h do uzyskania właściwego koloru.
Następnie parzyć w wodzie o temp. 75stopni do osiągnięcia wewnątrz temp ok. 70 stopni.
Wędzone uszy świetnie nadają się do przygotowania zupy typu kapuśniak lub czernina (juśnik foto poniżej).
Smacznego
środa, 06 stycznia 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/01/Uszy-i-ozory-wedzone.html