ßßß

Klasyczna, wilgotna i puszysta, dwukolorowa babka z dodatkiem oleju. Babeczka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym smaczna i idealna zarówno na Święta Wielkanocne jak i codzienny deser.
4 jajka150 g mąki175 g cukru125 ml olejułyżeczka proszku do pieczeniałyżka kakaocukier puder (do posypania)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.Białka ubijamy na sztywna pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Zmieniamy obroty miksera na najniższy poziom i stopniowo dodajemy żółtka, a następnie partiami mąkę z proszkiem na przemian z olejem.Formę na babkę (lub keksówkę) smarujemy margaryną i wlewamy ok. 2/3 przygotowanego ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji po czym wylewamy na ciasto białe.Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut, a następnie zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 i pieszemu jeszcze ok.20-30 minut do suchego patyczka.Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy z formy, a po całkowitym ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.










