Wykonanie
Od jakiegoś czasu 'chodzi' za mną zebra. Pewnie każdy z Was kojarzy :)Najlepszą zebrę jaką kiedyś
jadłam kupywałam razem z mamą w pobliskiej piekarni.Ładnie wyrośnięta,wilgotna,pasiasta,ten zapach,,na wierzchu zawsze był
lukier lub
polewa czekoladowa,całości dopełniała szklanka
mleka :) Wypróbujcie koniecznie
Składniki:5
jajek1 1/2 szklanki
cukru1 szklanka
oleju2 1/2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka białej oranżady3 łyżki
kakao3 łyżki
mąkiBiałka ubij z
cukrem,połącz z
żółtkami. Dodaj pozostałe składniki,oranżadę dodaj na końcu.Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj
kakao a do drugiej 3 łyżki
mąki,dokładnie wymieszaj.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj raz ciemne,raz jasne ciasto.Gotowe przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz ok 50 minut. Do suchego patyczka.