Makaron z Boczkiem w sosie chili to proste, szybkie i pożywne danie, które zasmakuje w szczególności Panom.Pikantny Sos Chili to podstawowy element kuchni Meksyku. W jego smaku wyraźnie dominują pomidory i oczywiście papryczka chili - ostrość sosu modyfikujemy właśnie jej ilością.Domowy Ostry Sos Chili - Składniki:ok. 300 g makaronuok. 150-200 g wędzonego boczkuSos:3-4 papryczki chilipołowa słodkiej czerwonej paprykicebula2 duże ząbki czosnkupomidory krojone z puszki 400 g (lub świeże)olejsól, pieprzchili w proszku (opcjonalnie)szczypta imbiru (opcjonalnie)Domowy Ostry Sos Chili - Sposób przygotowania:Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu.Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy słodką paprykę, papryczki chili i dusimy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu.Boczek podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia (z boczku wytworzy się tłuszcz na którym podsmaży się wędlina). Możemy go wcześniej pokroić w grubą kostkę lub pozostawić większe plastry.Ugotowany makaron przekładamy na talerze, wykładamy porcje sosu i uprażony boczek.