Wykonanie
Ciasto "
Krówka" to istna poezja dla podniebienia. Ciasto to, w odróżnieniu od tradycyjnej "
Krówki" na kruchym spodzie przygotujemy bez pieczenia, na bazie
herbatników ze
śmietanowym oraz
śmietanowo-kajmakowym kremem rozpuszczającym się w ustach. "
Krówka" jest delikatna, jedwabista i przepyszna, a co najważniejsze przygotujemy ją szybko, prosto i bez włączania piekarnika. Polecam.
ok. 300
herbatników ("miękkich" o wadze jednego ok. 5 g)Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej
śmietany 30% (kremówki)łyżka
cukru pudru2 opakowania
fixu do ubijania
śmietanyMasa Krówkowa:150 ml mocno schłodzonej
śmietany 30% (kremówki)250 g masy kajmakowej1 opakowanie
fixu do ubijania
śmietanyok. 250 g masy kajmakowej (na wierzch ciasta)ok. 80 g
płatków migdałówMasa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy
cukier puder wymieszany z
fixem (pamiętajmy, że kremówki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może się wytrącić
masło). Masę dzielimy na dwie części.Masa Krówkowa:
Śmietankę ubijamy, a p od koniec dodajemy fix. W osobnym naczyniu chwilę miksujemy masę kajmakową. Następnie partiami (po jednej łyżce) dodajemy do kajmaku ubitą
śmietanę - bardzo delikatnie mieszamy, aby masa nie straciła swojej puszystości.Blaszkę ok. 20 x 30 cm wyścielamy pergaminem, a następnie jej dno wykładamy
herbatnikami. Kolejność warstw powinna być następująca: masa śmietanowa,
herbatniki, masa krówkowa,
herbatniki, masa śmietanowa,
herbatniki.
Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto możemy włożyć na kilkanaście (lub więcej) minut do lodówki (w tym czasie jeszcze nie użyte masy również powinny znaleźć się w chłodnym miejscu).
Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia, uważając, aby ich nie przypalić. Całkowicie studzimy.Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową (możemy ją wcześniej zmiksować, aby łatwiej się dała rozprowadzać).Całość posypujemy podprażonymi
płatkami migdałów. Ciasto powinno spędzić całą noc w lodówce.