ßßß Cookit - przepis na Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia

Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia

nazwa

Wykonanie

Ciasto "Krówka" to istna poezja dla podniebienia. Ciasto to, w odróżnieniu od tradycyjnej "Krówki" na kruchym spodzie przygotujemy bez pieczenia, na bazie herbatników ze śmietanowym oraz śmietanowo-kajmakowym kremem rozpuszczającym się w ustach. "Krówka" jest delikatna, jedwabista i przepyszna, a co najważniejsze przygotujemy ją szybko, prosto i bez włączania piekarnika. Polecam.
ok. 300 herbatników ("miękkich" o wadze jednego ok. 5 g)
Masa Śmietanowa:
400 ml mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)
łyżka cukru pudru
2 opakowania fixu do ubijania śmietany
Masa Krówkowa:
150 ml mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)
250 g masy kajmakowej
1 opakowanie fixu do ubijania śmietany
ok. 250 g masy kajmakowej (na wierzch ciasta)
ok. 80 g płatków migdałów
Masa Śmietanowa:
Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że kremówki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może się wytrącić masło). Masę dzielimy na dwie części.
Masa Krówkowa:
Śmietankę ubijamy, a p od koniec dodajemy fix. W osobnym naczyniu chwilę miksujemy masę kajmakową. Następnie partiami (po jednej łyżce) dodajemy do kajmaku ubitą śmietanę - bardzo delikatnie mieszamy, aby masa nie straciła swojej puszystości.
Blaszkę ok. 20 x 30 cm wyścielamy pergaminem, a następnie jej dno wykładamy herbatnikami. Kolejność warstw powinna być następująca: masa śmietanowa, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, masa śmietanowa, herbatniki.
Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto możemy włożyć na kilkanaście (lub więcej) minut do lodówki (w tym czasie jeszcze nie użyte masy również powinny znaleźć się w chłodnym miejscu).
Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia, uważając, aby ich nie przypalić. Całkowicie studzimy.
Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową (możemy ją wcześniej zmiksować, aby łatwiej się dała rozprowadzać).
Całość posypujemy podprażonymi płatkami migdałów. Ciasto powinno spędzić całą noc w lodówce.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/10/ciasto-krowka-bez-pieczenia.html