ßßß
Cookit - przepis na Sos Beszamelowy (Beszamel)
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sos Beszamelowy (Beszamel)
Składniki
Mleko
Mąka
Masło
Sok z cytryny
Gałka muszkatołowa
Pieprz biały
Pieprz kolorowy
Sól
Sos beszamelowy
Wykonanie
Sos Beszamelowy
(Beszamel) - klasyk kuchni francuskiej, popularny sos o wyszukanej nazwie jednak o prostych i tradycyjnych składnikach stanowiących głównie
mleko
,
mąkę
i
masło
.
Sos Beszamelowy
jest podstawą wielu klasycznych potraw. Stanowi świetny dodatek do
mięs
, warzyw, dań
makaronowych
, lasagne, zapiekanek itp.2 szklanki
mleka
2 czubate łyżki
mąki
50 g
masła
1 łyżka
soku z cytryny
gałka muszkatołowa
w proszku
biały pieprz
pieprz kolorowy
sól
Sos Beszamelowy
(Beszamel) - Sposób przygotowania:
Mąkę
dokładnie rozprowadzamy w
mleku
i doprowadzamy do wrzenia.Następnie dodajemy
masło
,
sok cytrynowy
i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy
solą
,
gałką muszkatołową
,
białym
i
kolorowym pieprzem
.
Źródło:
http://www.slodkastrona.com/2014/07/sos-beszamelowy-beszamel.html
Przepisy powiązane
SOS BESZAMELOWY
Sos beszamelowy
Jasny sos do zapiekanek, warzyw i mięs. Beszamel po raz pierwszy
Sos beszamelowy
beszamel - bechamel
Składniki powiązane (0)