ßßß Cookit - przepis na Sos Beszamelowy (Beszamel)

Sos Beszamelowy (Beszamel)

nazwa

Wykonanie

Sos Beszamelowy (Beszamel) - klasyk kuchni francuskiej, popularny sos o wyszukanej nazwie jednak o prostych i tradycyjnych składnikach stanowiących głównie mleko, mąkę i masło.
Sos Beszamelowy jest podstawą wielu klasycznych potraw. Stanowi świetny dodatek do mięs, warzyw, dań makaronowych, lasagne, zapiekanek itp.
2 szklanki mleka
2 czubate łyżki mąki
50 g masła
1 łyżka soku z cytryny
gałka muszkatołowa w proszku
biały pieprz
pieprz kolorowy
sól
Sos Beszamelowy (Beszamel) - Sposób przygotowania:
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową, białym i kolorowym pieprzem.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/07/sos-beszamelowy-beszamel.html