Wykonanie
Makaron po Grecku (Spaghetti) to włoskie danie z greckim akcentem.Popularne dla kuchni greckiej składniki takie jak
oliwki i
ser feta idealnie komponują się z
włoskim sosem pomidorowym i pastą. Mieszanka tych obu kuchni tworzy pyszne, pożywne, proste i szybkie danie - idealne na codzienny obiad lub nawet romantyczną kolację dla "średnio" zaawansowanych domowych kucharzy ;)ok. 400 g makronu200 g
sera feta4 ząbki
czosnku50 g czarnych
oliwek4
pomidory (ok. 400 g)szklanka
sosu pomidorowego (passaty)ok. 2 łyżki
oliwyprzyprawy:
oregano,
tymianek,
rozmaryn,
chili pieprz,
sólpietruszka (do posypania)
Makaron po Grecku - Sposób przygotowania :
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku - al dente.
Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej
oliwie na małym ogniu, aby nie przypalić. Następnie wrzucamy
pomidory pokrojone w dość grubą kostkę, dodajemy
sos pomidorowy i dusimy ok. 10 minut. Na końcu doprawiamy
solą,
pieprzem i po szczypcie przypraw.
Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy
oliwkami i pokrojoną w kostkę
fetą.Całość posypujemy
pietruszką (świeżą lub w proszku).