Wykonanie
Ostatnio mam fazę na
makaron. Mogła bym go jeść przez cały dzień, ale nie do końca w znany mi już sposób przyprawiania. Dlatego dziś wypróbowałam nowy przepis - dla mnie mocno inny, bo pierwszy raz użyłam w kuchni świeżą
miętę. Wiem, wiem, nie ma się czym chwalić, ale mnie smak bardzo zaskoczył i to pozytywnie :-D3 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku150 g małych
pomidorków200 g penne6 listków świeżej
mięty75 g
fetyMakaron wrzucamy do gotującej się, osolonej
wody i gotujemy wg wskazań z opakowania al dente. W tym czasie
pomidorki myjemy i wycieramy - kroimy na połówki.
Fetę odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy i siekamy. Listki
mięty kroimy w cienkie paseczki.
Oliwę rozgrzewamy i wrzucamy na nią
pomidorki - podsmażamy cały czas mieszając przez około minutę po czym dodajemy
czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy rondel z ognia.
Makaron po ugotowaniu odcedzamy i ponownie wrzucamy do garnka (ale nie stawiamy go już na ogniu). Dodajemy podsmażone
pomidorki,
fetę i
miętę - wszystko razem mieszamy.SMACZNEGO :-)Ten pyszny przepis pochodzi z książki: "Włoskie dania
makaronowe"
Gino D'Acampo.