ßßß Cookit - przepis na PENNE Z FETĄ I POMIDORKAMI

PENNE Z FETĄ I POMIDORKAMI

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam fazę na makaron. Mogła bym go jeść przez cały dzień, ale nie do końca w znany mi już sposób przyprawiania. Dlatego dziś wypróbowałam nowy przepis - dla mnie mocno inny, bo pierwszy raz użyłam w kuchni świeżą miętę. Wiem, wiem, nie ma się czym chwalić, ale mnie smak bardzo zaskoczył i to pozytywnie :-D
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
150 g małych pomidorków
200 g penne
6 listków świeżej mięty
75 g fety
Makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy wg wskazań z opakowania al dente. W tym czasie pomidorki myjemy i wycieramy - kroimy na połówki. Fetę odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Listki mięty kroimy w cienkie paseczki.
Oliwę rozgrzewamy i wrzucamy na nią pomidorki - podsmażamy cały czas mieszając przez około minutę po czym dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy rondel z ognia.
Makaron po ugotowaniu odcedzamy i ponownie wrzucamy do garnka (ale nie stawiamy go już na ogniu). Dodajemy podsmażone pomidorki, fetę i miętę - wszystko razem mieszamy.
SMACZNEGO :-)
Ten pyszny przepis pochodzi z książki: "Włoskie dania makaronowe" Gino D'Acampo.
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2013/04/penne-z-feta-i-pomidorkami.html