1 szklanka mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli160 g masła (zimnego)1/4 szklanki brązowego cukru1/4 cukrużółtkocukier waniliowyok. 120 g dowolnych orzechów (u mnie mieszanka: migdałów, orzechów laskowych, włoskich i orzeszkó ziemnych)50 g gorzkiej czekoladyWszystkie składniki (prócz orzechów i czekolady) łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na koniec dodajemy bakalie i drobno pokrojoną czekoladę. Wkładamy do lodówki na minimum 20 minut.Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie odrobinę je spłaszczamy. Ciasteczka układamy rzadko ponieważ "rozlewają" się na boki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 170 stopni.Gdy jedna porcja ciasteczek jest w piekarniku pozostałe ciasto wkładamy z powrotem do lodówki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 170 stopni.Ciasteczka nie ściągamy z blaszki dopóki nie wystygną. Tuż po upieczeniu ciastka są nadal miękkie jednak gdy ostygną - stwardnieją.źródło inspiracji: chocolateandwhine.com