Wykonanie
Przepyszny sernik na zimno na bazie
mleka skondensowanego z orzeźwiającymi
truskawkami. Ciasto reprezentuje typowo letnie smaki, które z pewnością uwiodą niejedno podniebienie.300 ml
mleka skondensowanego300 g
sera dwukrotnie zmielonego150 ml
śmietanki kremówki 30%100 ml
mleka2 czubate łyżki
żelatyny150 g
truskawek + ok. 150 g na "boki"
biszkopt lub okrągłe
biszkoptygalaretka truskawkowaMleko skondensowane z
serem miksujemy. W ciepłym
mleku dokładnie rozpuszczamy
żelatynę - studzimy, a następnie wlewamy do masy
sera z
mlekiem. W osobnym naczyniu ubijamy
śmietankę i dodajemy do całości.
Truskawki miksujemy i dodajemy do 1/3 masy, dokładnie mieszamy*.
Na upieczony
biszkopt (lub ułożone biszkopciki) wykładamy boki formy przeciętymi na pół
truskawkami i wylewamy połowę jasnej masy - wkładamy do lodówki aż lekko stężeje. Po tym czasie wlewamy
truskawkową masę, znów umieszczamy w lodówce, wylewamy resztę masy serowej i po jej zastygnięciu Wylewamy przygotowaną wcześniej
galaretką. Chłodzimy.*aby
mieć pewność,że
truskawki stężeją można do nich dodać jeszcze ok. łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w odrobinie
wody, mi zastygły bez problemu, jednak mając bardziej wodnistą odmianę
truskawek warto skorzystać z dodatkowej ilości
żelatyny