ßßß Cookit - przepis na Sernik z Orzechami

Sernik z Orzechami

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny sernik z polewą czekoladową i dużą ilością bakalii. Klasyczny, elegancki, a do tego delikatny, puszysty i idealny w smaku.
1 kg tłustego twarogu dwukrotnie zmielonego
200 g masła
250 g cukru
4 jajka
50 g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
odrobina aromatu waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
polewa:
60 g czekolady mlecznej
60 g czekolady gorzkiej
70 g masła
ok. 100 g dowolnych orzechów ( u mnie orzechy: laskowe, włoskie, ziemne, migdały)
Sernik z Orzechami - Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, oraz aromatem. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i dokładnie łączymy składniki do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy twaróg ciągle mieszając. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencje należy delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka.
Tortownice (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Wylewamy powstałą masę sernikową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Pieczemy przez godzinę, a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu.
W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić, tak aby jego góra była dołem ciasta i na odwrót.
Orzechy podprażamy na suchej patelni. Siekamy na drobniejsze kawałki.
W kąpieli wodnej umieszczamy masło oraz połamaną na kawałki czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Ściągamy z ognia, chwilę studzimy, a następnie polewamy cały sernik powstałą polewą. Brzegi ciasta obsypujemy orzechami.
źródło inspiracji: mojewypieki.com
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/03/sernik-z-orzechami.html