ßßß Cookit - przepis na Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny sernik polski, z gatunku puszystych. Wybrałam go, bo jest bardzo popularny u Dorotus. Dla wielbicieli tego typu. Moim zdaniem by być smacznym, potrzebuje czasu (choć ja i tak wolę serniki amerykańskie). Pierwszy raz serwowany po kilku godzinach w lodówce - konsystencja serowa dobra, jednak ze zbyt mocno wyczuwalnym aromatem rumowym. Drugie serwowanie - dwie doby po upieczeniu, po półtorej doby w lodówce (zbierał pochwały) - wówczas sernik był gotowy do jedzenia (a aromatu było w sam raz). Tuż po wyjęciu z lodówki polewa czekoladowa jest twarda i się łamie - warto odczekać pół godziny przed krojeniem ciasta.
Składniki:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
20 dag masła
25 dag cukru (dałam mniej - 210 gram)
4 jaja (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka
50 g kaszy manny
2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy lub rumowy [dałam 5 ml rumowego]*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa: do wyboru [nie lubię, pominęłam]
Na polewę:
100 g czekolady deserowej
60 g masła
*jeśli możesz daj w zamian miąższ wydrążony z laski wanilii albo cukier z prawdziwą wanilią (odejmując wówczas nieco cukru zwykłego), ciasto zyska na smaku!
Wykonanie:
Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem. Dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Na końcu dodać skórkę i/lub rodzynki, delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.
Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm (u mnie 27 cm - moja uwaga: lepiej użyć większej niż mniejszej, bo sernik rośnie w trakcie pieczenia), przez około 60-70 minut, w temperaturze 175°C.
Wystudzić w wyłączonym, nieco uchylonym piekarniku.
Dowolnie udekorować (u mnie polewa czekoladowa: 10 dag gorzkiej czekolady, wymieszane z 60 g gorącego, roztopionego masła - składniki roztapiać w kąpieli wodnej).
* sernik lubi pękać na górze, ale po udekorowaniu polewą, nic nie widać
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/12/sernik-tradycyjny.html