Wykonanie
Idealny na romantyczną kolacje lub... Walentynki. Oryginalny pomysł na mały prezent, który oczaruje obdarowanego. A dla fanów naleśników i
tortów jest to idealna kombinacja.
naleśniki:2
jajka1 szklanka
mleka1 szklanka
wody gazowanej1,5 szklanki
mąkiłyżka
olejuszczypta
soli3 łyżki
cukrubarwnik różowy i fioletowykrem:330 ml
śmietanki 30%250 g
mascarpone3 łyżki
cukru pudrucukier waniliowyWszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy barwnik różowy, do drugiej fioletowy i mieszamy do uzyskania jednolitych konsystencji. Smażymy naleśniki na niewielkim tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy
cukier waniliowy,
cukier puder i ciągle miksując dodajemy
mascarpone.
Naleśniki układamy na przemian: różowy naleśnik, krem, fioletowy naleśnik, krem itd.Wierzch powinien być pokryty
śmietaną. Torcik ozdabiamy serduszkami wyciętymi z kawałków naleśników. Można do tego użyć specjalnych foremek, ja wycięłam je nożem.(Z podanych składników powstanie ok. 18 naleśników o średnicy 14 cm.)