Wykonanie
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_02_slash_klasyczne-azanki-z-kapusta/l/-1116638098.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_02_slash_klasyczne-azanki-z-kapusta/l/-1116538420.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_02_slash_klasyczne-azanki-z-kapusta/l/-550723528.jpg)
Tradycyjne danie zasilające menu
polskich domów. Farsz na klasyczne Łazanki jakie najczęściej goszczą u mnie w domu składa się jedynie z
cebuli oraz
kapusty i przyznam, że takie skromne połączenie najbardziej mi smakuje. Polecam.400 -500 g
makaronu łazankimała główka
kapusty (do 2 kg)2 duże
cebule1 kostka bulionowa - grzybowa
masłomaggisólpieprz![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_02_slash_klasyczne-azanki-z-kapusta/l/-1113451912.jpg)
Posiekaną
kapustę gotujemy w wodzie przez ok. 2 godziny.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na
maśle. Odcedzamy
kapustę i dokładnie "wyciskamy" aby pozbyć się nadmiaru
wody - przekładamy do zeszklonej
cebuli i wszystko razem smażymy przez ok. godzinę dość często mieszając. Pod koniec dodajemy kostkę
grzybową, niewielką ilość
maggi i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedzony przekładamy do usmażonej
kapusty i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane świeżo zmielonym
pieprzem.
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_02_slash_klasyczne-azanki-z-kapusta/l/-1116638098.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_02_slash_klasyczne-azanki-z-kapusta/l/1588486398.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_02_slash_klasyczne-azanki-z-kapusta/l/-1569765547.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_02_slash_klasyczne-azanki-z-kapusta/l/-518481055.jpg)