ßßß
Składniki niezbędne do jej przygotowania to:- pęczek białych szparagów,- śmietana 18%,- łyżka masła,- łyżka mąki,- bulion (najlepiej zrobiony tylko z kostki rosołowej),- pietruszka.W czasie gdy nasz bulion podgrzewa się wrzucamy do niego łyżkę masła i rozpoczynamy obieranie szparagów oraz krojenie ich mniej więcej w centymetrowe kawałki (warto też zostawić kilka dłuższych "końcówek" do późniejszej dekoracji). Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka i cały czas podgrzewamy na średnim ogniu. W międzyczasie robimy zaklepke (mąka plus pół szklanki śmietany) -warto też w wolnej chwili posiekać pietruszkę:). W trakcie degustowania (swoją drogą uwielbiam tą czynność) możemy delikatnie dopracowywać smak naszej szparagowej poprzez dodanie vegety bądź soli do smaku. I tak sobie ją gotujemy aż zmiękną warzywa. Wtedy pozostaje wlać do niej przygotowaną zaklepke oczywiście cały czas mieszając i wsypać pietruszkę.Teraz to co najlepsze. Szykujemy bulionówki i przystępujemy do nalewania specjału:DPs. Koszt przygotowania tej zupy w sezonie jest naprawdę niewielki a można nią zrobić wrażenie na najbardziej wymagających gościach.