ßßß
Na 2 litry zupy przygotuj:1 pęczek białych szparagów1 pęczek zielonych szparagów1 garść ziaren czerwonego pieprzu1/5 szklanki śmietanki 18%2 l bulionu2 ugotowane korzenie pietruszki z bulioniuBiałe szparagi potnij na grube kawałki i wrzuć do bulionu razem z pietruszką. Z zielonych szparagów odłam zdrewniałe części i dodaj do białych. Całość zagotuj, a następnie duś na średnim ogniu przez co najmniej 15-20 minut. Następnie zmiksuj szparagi blenderem najdrobniej jak się da. Teraz przetrzyj zupę małymi porcjami na sitku ( chyba że posiadasz przecierak), żeby pozbyć się łyka (zdrewniałych części). Do przetartego kremu dadaj śmietankę i dopraw go solą do smaku.Zielone szparagi potnij na małe talarki zostawiając "główkę" w całości. Pocięte szparagi dodaj do przetartego gorącego kremu z białych szparagów, przykryj garnek i zostaw na ok. 10 minut.Przed podaniem dodaj do zupy czerwony pieprz roztarty w rękach. Smacznego!