ßßß
Jeszcze jeden pomysł na grilla – szaszłyki ze świeżego ananasa, papryki i kurczaka, w paprykowej marynacie. Wyśmienite! Ananas i kurczak to niezawodne połączenie, a z dodatkiem papryki i szczyptą imbiru, zyskuje jeszcze bardziej.Na majówki i pikniki z grillem! Ale szaszłyki można też przyrządzić również w domu, w piekarniku.Jeśli używacie drewnianych patyczków do szaszłyków, to pamiętajcie, by przed użyciem namoczyć je w wodzie – dzięki temu nie zapalą się.5 szaszłykówSkładniki300 g piersi z kurczaka3/4 papryki czerwonej1/2 niewielkiego ananasamarynata do mięsa2 łyżki oliwy1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka soliszczypta pieprzuszczypta imbiru3/4 łyżeczki papryki czerwonej1 łyżeczka miodudo posmarowania warzywtrochę oliwydodatkowo5 patyczków do szaszłyków o dł. 30 cmWykonaniedrewniane patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez minimum 1 godzinękurczaka pokroić na niewielkie, regularne kawałki – ok. 2 cm do 3 cmwszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczcedo marynaty włożyć kawałki kurczaka, wymieszać, przykryć folią i umieścić na minimum 30 min. w lodówcepapryki pokroić na kawałki wielkości ok. 2 cm na 2 cmananasa obrać, wykroić środek, a następnie pokroić w ok. 2 cm na 2 cm kostkępaprykę i ananasa skropić oliwąpaprykę, ananasa i kurczaka nadziewać naprzemiennie na patyki do szaszłyków, zostawiając trochę wolnego miejsca do trzymania patyczków. Zaczynać i kończyć kawałkiem papryki, gdyż najmniej zsuwa się z patyczkówszaszłyki grillować na rozgrzanym grillu, ze wszystkich stron, w sumie przez ok. 15 min. – aż mięso będzie upieczoneszaszłyki można tez piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 do 30 min. – aż mięso będzie upieczone. Pod ruszt z szaszłykami warto podłożyć blachę z paperem do pieczenia – na kapiący tłuszczOpublikowano: 9 maja 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Tortille pszenne
Smoothie kiwiowo-bananowy
Pizza Quattro Formaggi
Czekoladki z masłem orzechowymPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus