ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pęczaku, papryk i pietruszki

Sałatka z pęczaku, papryk i pietruszki

nazwa

Wykonanie

Lekka i bardzo zdrowa sałatka z pęczaku, kolorowych papryk, pomidora i dużej ilości natki pietruszki. Pełna witamin i minerałów.
Sałatka jest idealna jako dodatek do obiadu, czy na szybką przekąskę lub podwieczorek. Świetnie sprawdzi się jako sałatka na wynos, np. do pracy, czy na wycieczki.
2 duże lub 4 małe porcje
Składniki
120 g pęczaku
1/4 papryki żółtej
1/4 papryki czerwonej
1/4 papryki zielonej
1 duży pomidor
1 pęczek zielonej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 ząbka czosnku
Wykonanie
pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie, al dente. Następnie kaszę przestudzić
papryki pokroić w drobną kostkę
pomidora obrać i również pokroić z drobną kostkę
natkę pietruszki posiekać dość drobno
czosnek przecisnąć przez praskę
wszystkie składniki sałatki, tzn kaszę, wszystkie warzywa oraz oliwę, sok i przyprawy, dokładnie wymieszać
odstawić na kilka minut by sałatka się “przegryzła”
przechowywać w lodówce
Opublikowano: 5 czerwca 2015
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pęczak z kurkami, pomidorami i fetą
Mini tosty z camembert na słodko
Smoothie brzoskwiniowo-malinowy
Sernik waniliowy na zimno z truskawkami
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/salatka-z-peczaku-papryk-i-pietruszki