ßßß Cookit - przepis na Pierniki świąteczne

Pierniki świąteczne

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne świąteczne pierniki polane lukrem, czekoladą, z orzechami włoskimi. Grube, dość miękkie, mocno doprawione.
Przepis na te pierniki jest dla mnie szczególny, bo żadne Święta Bożego Narodzenia w moim życiu, nie odbyły się bez nich. Moja Mama piekła je już długo przed moimi urodzinami, a w sumie są pieczone w naszej rodzinie od ponad 50 lat, rok w rok :) Przepis podobno pochodzi od starszej sąsiadki. Tegoroczne pierniczki, jak zwykle piekłam i ozdabiałam z Mamą :)
Pierniki warto wycinać z większych foremek. Są wtedy duże, grube i treściwe. Polane lukrem i ozdobione połówkami orzechów włoskich i czekoladą są bogate i prawdziwie świąteczne.
Łatwo się je wycina i pięknie rosną w piecu. Można im wyciąć również dziurki i użyć ich do dekoracji choinki :) Świetnie nadadzą się do robienia dekoracyjnych stojących choinek z pierników.
Pierniki robimy z 1 i 1/4 kg mąki, której połowę (625 g) dodajemy do ciasta, które będzie leżakować, a drugą połowę dodajemy dopiero po 3 dniach. Ponadto może zajść potrzeba dodania jeszcze do 100 g mąki dodatkowo, by uzyskać odpowiednią do wycinania konsystencję. Zależy to od wielu czynników, tak więc warto dodawać po trochu.
Ciasto na pierniki wymaga leżakowania przez 3 doby. Natomiast można je zrobić już na początku grudnia, jak i przed samymi Świętami. Wystarczy im jak poleżą min 3 dni po lukrowaniu, by odpowiednio zmiękły. Pierniki wytrzymają nam kilka tygodni.
Gorąco polecam!
7 do 8 blach pierników tj. ok. 160 sztuk
Składniki
ciasto do leżakowania
375 g masła
750 g miodu
3 jajka
125 g cukru
625 g mąki pszennej
25 g kakao naturalne
80 g przyprawy do piernika
15 g cynamonu
5 g gałki muszkatołowej (1 gałka)
1 łyżka goździków (ilość po utarciu)
250 ml gorącej wody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka sody
do dodania po leżakowaniu
625 g mąki pszennej
dodatkowo
ok. 100 g mąki
lukier
400 g cukru pudru
ok. 3 łyżki gorącej wody
sok z 1 cytryny
dekoracja
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady ciemnej
ok. 300 g orzechów włoskich, obranych
Wykonanie
3 dni przed pieczeniem
jeśli mamy całą gałkę muszkatołową to zetrzeć ją. Jeśli mamy całe goździki, to utrzeć je w moździerzu, do uzyskania potrzebnej nam ilości
miód i masło umieścić z garnku, rozpuścić, a następne wymieszać
wymieszać i przesiać przez sito suche składniki: 625 g mąki, kakao, wszystkie przyprawy w gorącej wodzie rozpuścić sodę i proszek do pieczenia, wymieszać
jajka ubić z cukrem na puszystą masę
wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze, dokładnie wymieszać
ciasto, w kamionkowym lub emaliowanym garnku, przykryć pokrywką lub talerzem i odstawić w chłodne miejsce na 3 doby w dzień pieczenia
do ciasta dodać drugie 625 g mąki i wyrobić. Ciasto nie powinno się kleić i powinno się z niego łatwo wycinać kształty. Zapewne będzie konieczność dodania jeszcze trochę mąki. Jeśli tak, to można dodać ok. 100 g mąki ekstra. Starać się nie dodawać większej, niż podana, ilość mąki, bo przez to pierniki będą twardsze
brać części ciasta i wałkować na grubość ok. 0 , 5 do 0 , 75 cm, a następnie wycinać pierniki. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
piec w 180ºC przez 15 do 18 minut i potem studzić na kratce. Postępować tak aż do wyczerpania całego ciasta
zaczekać aż wszystkie pierniki wystygną
dekoracja z 1 cytryny wycisnąć sok i przecedzić przez sitko
do cukru pudru dodać gorącą wodę i ucierać, dodając sok z cytryny. Lukier będzie dość gęsty, ale nie na tyle by nim tworzyć wzorki na piernikach. To bardziej lukier do grubszej glazury
pierniki smarować lukrem. Najwygodniej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka. Lukrować pierniki partiami i na świeży lukier kłaść połówki orzechów włoskich
czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej . Wymieszać je ze sobą
za pomocą tutki do dekoracji (można taką wykonać ze zwiniętego papieru do pieczenia, spiętego zszywką) dekorować pierniki strużką czekolady
gdy skończymy zostawić pierniki by lukier i czekolada stężały. Następnie umieścić pierniki z szczelnych puszkach
Opublikowano: 18 grudnia 2014
Przepis z domu rodzinnego
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Chleb razowy pszenno-żytni z ziarnami
Truskawki pod owsiano-migdałową kruszonką
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Galette z gruszkami i śliwkami
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/pierniki-swiateczne