Wykonanie
Aromatyczne świąteczne pierniki polane lukrem,
czekoladą, z
orzechami włoskimi. Grube, dość miękkie, mocno doprawione.Przepis na te pierniki jest dla mnie szczególny, bo żadne Święta Bożego Narodzenia w moim życiu, nie odbyły się bez nich. Moja Mama piekła je już długo przed moimi urodzinami, a w
sumie są pieczone w naszej rodzinie od ponad 50 lat, rok w rok :) Przepis podobno pochodzi od starszej sąsiadki. Tegoroczne pierniczki, jak zwykle piekłam i ozdabiałam z Mamą :)Pierniki warto wycinać z większych foremek. Są wtedy duże, grube i treściwe. Polane lukrem i ozdobione połówkami
orzechów włoskich i
czekoladą są bogate i prawdziwie świąteczne.Łatwo się je wycina i pięknie rosną w piecu. Można im wyciąć również dziurki i użyć ich do dekoracji choinki :) Świetnie nadadzą się do robienia dekoracyjnych stojących choinek z pierników.Pierniki robimy z 1 i 1/4 kg
mąki, której połowę (625 g) dodajemy do ciasta, które będzie leżakować, a drugą połowę dodajemy dopiero po 3 dniach. Ponadto może zajść potrzeba dodania jeszcze do 100 g
mąki dodatkowo, by uzyskać odpowiednią do wycinania konsystencję. Zależy to od wielu czynników, tak więc warto dodawać po trochu.Ciasto na pierniki wymaga leżakowania przez 3 doby. Natomiast można je zrobić już na początku grudnia, jak i przed samymi Świętami. Wystarczy im jak poleżą min 3 dni po lukrowaniu, by odpowiednio zmiękły. Pierniki wytrzymają nam kilka tygodni.Gorąco polecam!7 do 8 blach pierników tj. ok. 160 sztukSkładnikiciasto do leżakowania375 g
masła750 g
miodu3
jajka125 g
cukru625 g
mąki pszennej25 g
kakao naturalne80 g
przyprawy do piernika15 g
cynamonu5 g
gałki muszkatołowej (1 gałka)1 łyżka
goździków (ilość po utarciu)250 ml gorącej
wody1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
sodydo dodania po leżakowaniu625 g
mąki pszennejdodatkowook. 100 g
mąkilukier400 g
cukru pudruok. 3 łyżki gorącej
wodysok z 1
cytrynydekoracja100 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady ciemnejok. 300 g
orzechów włoskich, obranychWykonanie3 dni przed pieczeniemjeśli mamy całą
gałkę muszkatołową to zetrzeć ją. Jeśli mamy całe
goździki, to utrzeć je w moździerzu, do uzyskania potrzebnej nam ilości
miód i
masło umieścić z garnku, rozpuścić, a następne wymieszaćwymieszać i przesiać przez sito suche składniki: 625 g
mąki,
kakao, wszystkie
przyprawy w gorącej wodzie rozpuścić
sodę i
proszek do pieczenia, wymieszać
jajka ubić z
cukrem na puszystą masęwszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze, dokładnie wymieszaćciasto, w kamionkowym lub emaliowanym garnku, przykryć pokrywką lub talerzem i odstawić w chłodne miejsce na 3 doby w dzień pieczeniado ciasta dodać drugie 625 g
mąki i wyrobić. Ciasto nie powinno się kleić i powinno się z niego łatwo wycinać kształty. Zapewne będzie konieczność dodania jeszcze trochę
mąki. Jeśli tak, to można dodać ok. 100 g
mąki ekstra. Starać się nie dodawać większej, niż podana, ilość
mąki, bo przez to pierniki będą twardszebrać części ciasta i wałkować na grubość ok. 0 , 5 do 0 , 75 cm, a następnie wycinać pierniki. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczeniapiec w 180ºC przez 15 do 18 minut i
potem studzić na kratce. Postępować tak aż do wyczerpania całego ciastazaczekać aż wszystkie pierniki wystygnądekoracja z 1
cytryny wycisnąć sok i przecedzić przez sitkodo
cukru pudru dodać gorącą
wodę i ucierać, dodając
sok z cytryny.
Lukier będzie dość gęsty, ale nie na tyle by nim tworzyć wzorki na piernikach. To bardziej
lukier do grubszej glazurypierniki smarować lukrem. Najwygodniej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka. Lukrować pierniki partiami i na świeży
lukier kłaść połówki
orzechów włoskichczekolady połamać i rozpuścić w kąpieli
wodnej . Wymieszać je ze sobąza pomocą tutki do dekoracji (można taką wykonać ze zwiniętego papieru do pieczenia, spiętego zszywką) dekorować pierniki strużką
czekoladygdy skończymy zostawić pierniki by
lukier i
czekolada stężały. Następnie umieścić pierniki z szczelnych puszkach
Opublikowano: 18 grudnia 2014Przepis z domu rodzinnegoLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Chleb razowy pszenno-żytni z ziarnami
Truskawki pod owsiano-
migdałową kruszonką
Zapiekanka makaronowa z
pieczarkamiGalette z
gruszkami i
śliwkamiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus