ßßß Cookit - przepis na Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka

nazwa

Wykonanie

Idealna pieczeń z indyka na kanapki. Robi się ją bardzo łatwo. Świetnie zastępuje kupne wędliny. Pieczony indyk jest przepyszny na zimno na kanapki lub na ciepło podany z ulubionym sosem do mięs.
Dzięki marynacie pieczeń jest smaczna i wyrazista, a samo mięso z indyka jest chude i zdrowe (pod warunkiem kupienia mięsa u dobrego producenta).
Zamiast masła klarowanego możecie użyć do marynaty zwykłego masła, a dno naczynia wysmarować dobrym olejem.
Ja piekę indyka w naczyniu żaroodpornym ceramicznym z pokrywką i to Wam polecam. Po prostu przez pierwszy etap pieczenia indyk musi być zakryty, a ja staram się nie korzystać z wszelkich wynalazków typu rękawy, czy folie do pieczenia. Nie zagłębiałam się za bardzo w temat szkodliwości, czy też braku szkodliwości tych rzeczy, natomiast w przypadku pieczeni z indyka (i każdej innej pieczeni) bardzo łatwo można problemu uniknąć korzystając właśnie z ceramicznych naczyń z pokrywką. I gdy mamy już odkryć mięso pod koniec pieczenia, robi się to łatwo i szybko, po prostu zdejmując pokrywkę.
Po upieczeniu, przed krojeniem, należy koniecznie wystudzić pieczeń, a jeszcze lepiej potrzymać ją dodatkowo w lodówce – schłodzona wygodnie kroi się na cienkie plasterki.
Jeśli wiemy, że nie zjemy całej pieczeni w ciągu ok. 3 dni, to można ją podzielić na pół lub na jeszcze mniejsze kawałki i zamrozić. Gdy będziemy potrzebować kolejnej porcji wystarczy ją wyjąć kilka godzin wcześniej i włożyć do lodówki, gdzie się rozmrozi.
1 duża pieczeń
Składniki
1,5 kg piersi z indyka, w jednym kawałku
marynata
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 i 1/2 łyżeczki tymianku
1 i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
3/4 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki soku z cytryny na dno naczynia
1 łyżeczka masła klarowanego
dodatkowo
żaroodporne naczynie z pokrywką, np. ceramiczne
Wykonanie
pierś z indyka w razie potrzeby opłukać wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem
indyka związać sznurkiem nadającym się do pieczenia, tak by mięso było bardziej zwarte i kształtne
dobrze wymieszać wszystkie składniki marynaty
indyka włożyć do szklanej miski, zalać i natrzeć dobrze marynatą, a następnie przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 3 h, a można na cała noc
indyka wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki
piekarnik rozgrzać do 180ºC
dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem
indyka, związanego, prosto z marynaty, ułożyć w naczyniu
piec w 180ºC przez 1,5 godziny (po pół godziny na każde pół kg). Na ostatnie 20 min. zdjąć pokrywkę, podlać mięso sosem, który się wytworzył i piec bez przykrycia, by indyk się przyrumienił
po upieczeniu mięso całkowicie wystudzić, zdjąć sznurek i wtedy można je kroić. Jeszcze lepiej po wystudzeniu i zdjęciu sznurka schłodzić pieczeń w lodówce i wtedy dopiero kroić – będziemy mogli uzyskać cienkie plasterki na kanapki
pieczeń można też podzielić na pół lub jeszcze mniejsze kawałki i zamrozić
Opublikowano: 6 czerwca 2015
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Sałatka z rzodkiewek i młodych ziemniaków
Lekka sałatka warzywna
Koktajl malinowo-bananowy z miodem
Domowy rosół
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/pieczona-piers-z-indyka