Wykonanie
Idealna pieczeń z
indyka na kanapki. Robi się ją bardzo łatwo. Świetnie zastępuje kupne
wędliny.
Pieczony indyk jest przepyszny na zimno na kanapki lub na ciepło podany z ulubionym sosem do
mięs.Dzięki marynacie pieczeń jest smaczna i wyrazista, a samo
mięso z indyka jest chude i zdrowe (pod warunkiem kupienia
mięsa u dobrego producenta).Zamiast
masła klarowanego możecie użyć do marynaty zwykłego
masła, a dno naczynia wysmarować dobrym
olejem.Ja piekę
indyka w naczyniu żaroodpornym ceramicznym z pokrywką i to Wam polecam. Po prostu przez pierwszy etap
pieczenia indyk musi być zakryty, a ja staram się nie korzystać z wszelkich wynalazków typu rękawy, czy folie do pieczenia. Nie zagłębiałam się za bardzo w temat szkodliwości, czy też braku szkodliwości tych rzeczy, natomiast w przypadku pieczeni z
indyka (i każdej innej pieczeni) bardzo łatwo można problemu uniknąć korzystając właśnie z ceramicznych naczyń z pokrywką. I gdy mamy już odkryć
mięso pod koniec pieczenia, robi się to łatwo i szybko, po prostu zdejmując pokrywkę.Po upieczeniu, przed krojeniem, należy koniecznie wystudzić pieczeń, a jeszcze lepiej potrzymać ją dodatkowo w lodówce – schłodzona wygodnie kroi się na cienkie plasterki.Jeśli wiemy, że nie zjemy całej pieczeni w ciągu ok. 3 dni, to można ją podzielić na pół lub na jeszcze mniejsze kawałki i zamrozić. Gdy będziemy potrzebować kolejnej porcji wystarczy ją wyjąć kilka godzin wcześniej i włożyć do lodówki, gdzie się rozmrozi.1 duża pieczeńSkładniki1,5 kg piersi z
indyka, w jednym kawałkumarynata2 łyżki
masła klarowanego2 łyżeczki
soli3/4 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich1 i 1/2 łyżeczki
tymianku1 i 1/2 łyżeczki
papryki czerwonej3/4 łyżeczki
miodu1/2 łyżeczki
soku z cytryny na dno naczynia1 łyżeczka
masła klarowanegododatkowożaroodporne naczynie z pokrywką, np. ceramiczneWykonaniepierś z
indyka w razie potrzeby opłukać
wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem
indyka związać sznurkiem nadającym się do pieczenia, tak by
mięso było bardziej zwarte i kształtnedobrze wymieszać wszystkie składniki marynaty
indyka włożyć do szklanej miski, zalać i natrzeć dobrze marynatą, a następnie przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 3 h, a można na cała noc
indyka wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówkipiekarnik rozgrzać do 180ºCdno naczynia żaroodpornego wysmarować
masłemindyka, związanego, prosto z marynaty, ułożyć w naczyniupiec w 180ºC przez 1,5 godziny (po pół godziny na każde pół kg). Na ostatnie 20 min. zdjąć pokrywkę, podlać
mięso sosem, który się wytworzył i piec bez przykrycia, by
indyk się przyrumieniłpo upieczeniu
mięso całkowicie wystudzić, zdjąć sznurek i wtedy można je kroić. Jeszcze lepiej po wystudzeniu i zdjęciu sznurka schłodzić pieczeń w lodówce i wtedy dopiero kroić – będziemy mogli uzyskać cienkie plasterki na kanapkipieczeń można też podzielić na pół lub jeszcze mniejsze kawałki i zamrozić
Opublikowano: 6 czerwca 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Sałatka z
rzodkiewek i
młodych ziemniakówLekka
sałatka warzywna
Koktajl
malinowo-
bananowy z
miodemDomowy rosółPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus