ßßß Cookit - przepis na Makowiec zawijany - Fotokulinarnie

Makowiec zawijany - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Świąteczny, drożdżowy makowiec zawijany. Absolutny mus na świątecznym stole. Ten jest miękki i lekki, z dużą ilością masy makowej.
Ja użyłam mielonego maku, co polecam – obecnie można kupić bardzo dobrej jakości, świeży, mielony mak. Jeśli natomiast sami mielimy mak, to należy go najpierw zagotować wodzie, w ilości wody odpowiadającej ilości maku i zostawić do napęcznienia. Następnie zmielić i odsączyć z nadmiaru wody. Wtedy do masy makowej wystarczy dodać minimalną ilość mleka – do odpowiedniej konsystencji.
Makowiec zawijany na 1 makowiec długości ok 45 cm
Składniki
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej luksusowej + do podsypywania
70 ml letniego mleka
60 g masła
2 żółtka z dużych jajek
18 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżki wódki
do posmarowania papieru
1/2 łyżki oleju
masa makowa
200 g mielonego maku
ok. 100 ml mleka
85 g cukru
15 g cukru waniliowego
1 łyżka miodu
40 g rodzynek
20 g orzechów włoskich
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropli olejku migdałowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki miękkiego masła
2 białka z dużych jajek
lukier
1 szklanka cukru pudru
ok. 2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie z drożdży zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić z cukrem oraz ciepłym mlekiem (nie gorącym!) i odstawić do wyrośnięcia
wymieszać mąkę, rozczyn, żółtka, sól, wódkę i dobrze wyrobić ciasto, na koniec dodając rozpuszczone, ostudzone masło
odstawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę
mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukry i miód, a następnie dodać mak i pogotować 10 min, mieszając by mak się nie przypalił. Możliwe, że ze będzie trzeba dolać trochę więcej niż 100 ml mleka – to zależy od maku. Natomiast nie zmienia to faktu, że masa makowa ma być dość gęsta i zwarta. Pamiętajmy, że dodamy do niego jeszcze białka, które go rozrzedzą
dodać pozostałe składniki masy makowej, z wyjątkiem białek i odstawić masę, aż do wystygnięcia
białka ubić na sztywno
do chłodnej masy dodać białka i delikatnie wymieszać
podsypując mąką rozwałkować ciasto na prostokątny placek grubości ok. 5 mm i wymiarach ok. 20 na 40 cm
następnie nałożyć na całą powierzchnię placka masę makową, zostawiając z jednego dłuższego brzegu ok. 3 cm wolnego
brzeg ciasta zwilżyć lekko wodą, by lepiej się kleił. Całość zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższej krawędzi, a końce podłożyć pod spód i skleić
papier do pieczenia posmarować olejem, przełożyć na niego makowiec i zawinąć go tworząc tubę i zostawiając ok. 2 cm przestrzeni w środku (aby ciasto mogło nieco urosnąć). Najłatwiej ułożyć ciasto papierze i zebrać go u góry zaginając go lub spinając np zszywkami. Na końcach tuby papier powinien wystawać ok 3 cm poza końce ciasta. Tubę po bokach zostawić otwartą
tubę z makowcem ułożyć na blasze i piec w 190ºC przez ok 45 minut – do złotobrązowego koloru (będzie widać pod papierem). Na ostatnie 5 min. pieczenia rozciąć papier i pozwolić by wierzch się bardziej zarumienił
przestudzić makowiec
rozrobić lukier i posmarować nim jeszcze ciepły makowiec
trzymać w chłodzie
Opublikowano: 24 grudnia 2013
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Koreczki polskie
Tagliatelle con Ragù alla Bolognese
Pstrąg ziołowy z grilla
Batoniki musli kajmakowe z czekoladą
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/makowiec-zawijany