ßßß Cookit - przepis na Ciastka jaglane migdałowo-figowe - Fotokulinarnie

Ciastka jaglane migdałowo-figowe - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Składniki
kasza
100 g kaszy jaglanej
180 ml wody
1/2 łyżeczki soli
55 g mielonych migdałów
65 g masła
55 g cukru
5 g cukru waniliowego
45 g suszonych fig (3 sztuki)
1/3 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
Wykonanie
kaszę przepłukać wrzątkiem, a następnie zalać 180 ml wody z 1/2 łyżeczki soli i gotować na wolnym ogniu aż cała woda się wchłonie – to potrwa ok. 15 minut. Pod koniec mieszać i uważać by kasza się nie przypaliła, gdyż po wchłonięciu wody kasza będzie dość sucha – tak ma być
zostawić kaszę do przestygnięcia na ok. 15 minut
jeśli mamy całe migdały, to sparzyć je wrzątkiem, obrać i drobno zmielić
figi pokroić w drobną kostkę. Powinny to być miękkie figi, dobrej jakości
jeśli nie mamy bardzo miękkiego masła to należy je rozpuścić
nieco przestudzoną kaszę zmielić w blenderze na w miarę gładką masę
do zmielonej kaszy dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze zmiksować mikserem. Pod wpływem miksowania figi rozpadną się na jeszcze mniejsze kawałki oraz nasionka i rozprowadzą w cieście – o to nam chodzi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładać ciasto za pomocą łyżki. Można sobie pomagać drugą łyżka, bo ciasto jest gęste. Podzielić ciasto tak, by otrzymać 16 porcji
następnie, dłońmi zwilżonymi lekko wodą, ukształtować ciastka w regularne koła i lekko spłaszczyć
piec w 180°C przez około 30 minut, aż ciastka się przyrumienią na mocno złoty kolor
wystudzić
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/ciastka-jaglane-migdalowo-figowe